Izetbegović se sastao sa Mursijem i Ahmadinedžadom

Radiosarajevo.ba
Izetbegović se sastao sa Mursijem i Ahmadinedžadom


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, koji predvodi bh. delegaciju na 12. samitu Organizacije islamske saradnje (OIC) u Kairu, održao je niz bilateralnih sastanaka, potvrđeno je agenciji Anadolija iz Predsjedništva BiH.

Izetbegović se susreo sa predsjednikom Egipta Mohamedom Mursijem, predsjednikom Irana Mahmoudom Ahmadinedžadom, palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom i generalnim sekretarom Organizacije islamske saradnje Ekmeleddinom Ihsanogluom.

Tokom sastanka Izetbegovića i Mursija ocijenjeno je da Bosna i Hercegovina i Egipat imaju bliske prijateljske odnose, te je izraženo opredjeljenje za njihov dalji razvoj, unaprjeđenje i proširenje u svim domenima, a naročito u oblastima ekonomske saradnje, trgovinske razmjene, turizma, obrazovne, naučne i kulturne saradnje. Izetbegović je pozvao Mursija da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Govoreći o društvenim i političkim promjenama u arapskom svijetu, sagovornici su se složili da historijska iskustva Bosne i Hercegovine mogu da posluže kao vrijedne lekcije u pronalaženju modela za miran suživot i jedinstvo različitosti u cijelom svijetu. Mursi je rekao da je prvi predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović bio avangardni politički lider koji je među prvima nagovijestio historijsko buđenje muslimanskog svijeta, te da su njegova djela i aktivnosti bile inspiracija novoj generaciji muslimanskih lidera koji su nosioci aktuelnih promjena u arapskom svijetu.

Izetbegović je tokom razgovora sa predsjednikom Palestine Mahmoudom Abbasom konstatovao da su odnosi Bosne i Hercegovine i Pаlestine odlični i informisao ga da je Predsjedništvo BiH nedavno donijelo odluku da imenuje nerezidentnog ambasadora Bosne i Hercegovine za Državu Palestinu, sa sjedištem u Ammanu.

Izetbegović je Abbasu čestitao unaprjeđenje statusa Palestine u Ujedinjenim nacijama u status države posmatrača, ocijenivši to izuzetno važnim korakom ka punopravnom članstvu u ovoj organizaciji.Naglasio je da Palestinci imaju historijsko i moralno pravo na svoju državu, te je najoštrije osudio izraelsku okupaciju palestinskih teritorija i teror nad palestinskim civilnim stanovništvom.

Tokom razgovora člana Predsjedništva BiH sa predsjednikom Irana razmijenjena su viđenja aktuelne situacije na Bliskom Istoku, a posebna pažnja u razgovoru posvećena je situaciji u Siriji. Izetbegović je pozvao Ahmedinedžada da zajedno s liderima Turske i Egipta radi na hitnom iznalaženje rješenja kojim bi se okončala tragedija u Siriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak