Izetbegović: Dokument onemogućava nametanje izborne volje

Radiosarajevo.ba
Izetbegović: Dokument onemogućava nametanje izborne volje

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH rekao je kako je potpisanim dokumentom u Briselu otvoren prostor za usvajanje ustavnih amandmana koji će definisati da Predsjedništvo BiH ubuduće bude sastavljeno od tri člana među kojima će jedan biti direktno biran sa teritorije Republike Srpske i dvojica iz Federacije BiH, bez definisanja etničke pripadnosti , javlja Anadolu Agency.

"Mislim da smo juče imali jedan dobar sastanak, potpisali smo jedan papir, sedam predsjednika i potpredsjednika vodećih stranaka u BiH, gdje je definisano da će izbori za članove Predsjedništva BiH biti direktni", kazao je Izetbegović novinarima na Sarajevskom aerodromu.

"Onemogućiti nametanje izborne volje"

Podsjetivši da su bh. politički lideri dobili rok da do 10. oktobra naprave mehanizam koji će, kako je naveo, "onemogućiti nametanje izborne volje konstitutivnim narodima, pripadnicima konstitutivnih naroda ili grupi ostalih, i taj mehanizam mora biti u skladu sa demokratskim standardima u svijetu".

"Svaki građanin u BiH, u oba entiteta i Brčko Distriktu, može biti kandidat za člana Predsjedništva BiH i imamo rok od nekih sedam-osam dana, dakle do 10. oktobra da napravimo jedan mehanizam na koji smo se također juče u tom papiru obavezali", pojasnio je Izetbegović.

Otvoreni za pregovore

Izetbegović je dodao da su juče tri premijera, premijer u Vijeću ministara i dva entitetska premijera, intenzivno radili na iznalaženju rješenja za koordinacioni mehanizam za pitanja EU integracija i, prema njegovim riječima, “stavovi su približeni”.

“Na nama je sada, u ovih sedam-osam dana, da se potrudimo svi zajedno i da iznađemo rješenja”, pojasnio je Izetbegović i dodao da “EU očekuje rješenje”.



Govoreći o modelu koji predlaže SDA, on je naveo da taj model pruža šansu Hrvatima da izaberu člana Predsjedništva kojeg žele.

“Mi smo otvoreni za intenzivne razgovore u sljedećih sedam dana”, poručio je Izetbegović, a javila Anadolu Agency.

Na sastanku u Briselu je potpisan dokument o principima u vezi s narednim koracima u provođenju presude u predmetu Sjedić-Finci. Nastavak sastanka političkih lidera pod predsjedavanjem evropskog komesara za proširenje Stefana Fuelea zakazan je 10. oktobra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak