Izdavanje biometrijskih pasoša počinje sutra u 7.00

Radiosarajevo.ba
Izdavanje biometrijskih pasoša počinje sutra u 7.00

Građani BiH koji od sutra u 7.00 sati budu predali zahtjeve za pasoš kod nadležnih organa dobit će nove biometrijske pasoške knjižice, potvrdila je Srni portparolka Ministarstva civilnih poslova BiH Zorica Rulj.

"Prema odluci Ministarstva civilnih poslova BiH svi građani koji od 15. oktobra predaju zahtjev dobit će biometrijski pasoš u zakonski predviđenom roku od mjesec dana", rekla je ona.

Iz Njemačke krenulo 25.000 biometrijskih pasoša

Prema riječima Ruljeve, knjižice biometrijskih pasoša, njih oko 25.000, krenule su jučer ujutro iz štamparije "Bundesdruckerei" u Njemačkoj i trebale bi sutra da stignu u Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH.

Portparol IDDEEA Amila Opardija istakla je da od sutra ova agencija izradu pasoša više neće raditi sa starim pasoškim knjižicama.

"Prema informaciji iz štamparije Bundesdruckerei, očekujemo da biometrijske pasoške knjižice stignu sutra", rekla je ona.

Sve je spremno za izdavanje novih pasoša

Opardija je napomenula da Agencija dobija prazne biometrijske knjižice, te da nakon zahtjeva za njihovu personalizaciju, koje dobija od nadležnih organa, izrađuje pasoš sa podacima i slikom.

Ona je pojasnila da građani predaju zahtjeve nadležnim organima, odnosno MUP-u Republike Srpske, kantonalni MUP-ovima u Federaciji BiH i Javnom registru Brčko distrikta, koji kontaktiraju direktno sa strankama i primaju zahtjeve za izdavanje pasoša, koje prema proceduri šalju na provjeru podataka matičnim opštinama.

"Matična opština ima obavezu da u roku od tri dana provjeri i dostavi podatke instituciji kojoj je podnesen zahtjev za pasoš. Nakon toga IDDEEA dobija zahtjev za personalizaciju pasoških knjižica i ide procedura štampanja pasoša, koja bi trebala da traje oko pet do šest dana", rekla je Opardija.

Testnu faza izdavanja pasoša po biometrijskom sistemu IDDEEA je počela u julu ove godine.

Izdavanje biometrijskih pasoša jedan je od uslova iz Mape puta za liberalizciju viznog režima za građane BiH.

srna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak