Izdato upozorenje od poplava stanovnicima manjeg bh. eniteta

Fena
Izdato upozorenje od poplava stanovnicima manjeg bh. eniteta

Nema mjesta panici, jer trenutna situacija ni izbliza nije kao ona iz maja 2014. godine, ali su svi republički i lokalni organi u manjem bh. entitetu RS dužni da postupaju u skladu s Planom odbrane od poplava i da se stave u stanje pripravnosti – rečeno je nakon sastanka koordinacionog tima Vlade bh. entiteta RS, koji ima zadatak da prati situaciju u vezi s najavljenim obilnih padavina i mogućih poplava.

Nevrijeme već zahvatilo Krajinu, tokom dana obilne padavine širom zemlje

Na sastanku, kojem je prisustvovao i premijer Radovan Višković, predstavnici Hidrometeorološkog zavoda informisali su Vladu da su svi vodostaji rijeka u entitetu RS od jutros u opadanju, te da je jutrošnja vremenska prognoza nešto bolja u odnosu na prethodne pokazatelje.

Najviše kiše očekuje se u sjeverozapadnom i sjevernom dijelu BiH, u kome bi od 12. do 15. maja moglo pasti između 120 i 150 litara kiše po metru kvadratnom.

S tim u vezi očekuje se rast vodostaja svih rijeka, a prije svega Une i Sane, saopćeno je iz entitetske vlade.

Na sastanku je konstatovano da su sve republičke službe u pripravnosti i stalnoj komunikaciji, da su sve lokalne zajednice obaviještene i dužne da preduzmu mjere iz svoje nadležnosti u skladu sa republičkim Planom odbrane od poplava.

"Stanovništvo u sjevernom dijelu  se upozorava na moguću pojavu klizišta, pa su načelnici općina u tom dijelu dužni da na vrijeme obavijeste i pripreme stanovništvo koje se nalazi u zoni klizišta", navodi se u Vladinom saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak