IZBiH: Rezolucija Evrope – doprinos stabilnosti

Radiosarajevo.ba
IZBiH: Rezolucija Evrope – doprinos stabilnosti

U povodu nacrta rezolucije o Bosni i Hercegovini Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH (IZBiH) oglasila se saopćenjem za javnost u kojem navodi da "saglasnost čelnika političkih grupa u Evropskom parlamentu o osudi svih oblika ekstremizma predstavlja doprinos stabilnosti Bosne i Hercegovine", što je nešto drugačiji stav od onog kojeg je IZ iznijela početkom februara.

Doris Pack, vehabije i reisova reakcija

„Nacionalistički i ideološki ekstremizam na zapadnom Balkanu nosi na svojoj savjesti teške zločine, prouzročio je patnje više stotina hiljada osoba i u svom naslijeđu ima genocid u Srebrenici. Osuda i aktivna borba protiv ekstremizma, protiv negatora genocida i inspiratora zločina predstavlja dužnost prvog reda svih slobodoljubivih ljudi koji su odani demokratskim vrijednostima i predani zaštiti ljudskog dostojanstva (...).

'IZ shvaća evropski trud'

U tom kontekstu, IZBiH razumijeva trud zastupnika u Evropskom parlamentu u borbi protiv ekstremizma i pozdravlja pristup utemeljen na činjenicama i zajedničkom povijesnom iskustvu", navodi se u saopćenju. 

Islamska zajednica, dodaje se, uvijek je i na svakom mjestu jasno osuđivala svaku vrstu ekstremizma, nasilja i mržnje, posebno u ime vjere. Stoga izražava zadovoljstvo što se u predloženom nacrtu rezolucije prepoznaje aktivan doprinos Islamske zajednice i prepoznaje bajramska hutba reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića kao odlučan stav u borbi protiv ekstremizma.


Mustafa ef. Cerić, reisu-l-ulema Islamske zajednice

„Prepoznavanje doprinosa Islamske zajednice u borbi protiv ekstremizma je značajno ohrabrenje za Bošnjake i IZ te znak da zastupnici Evropskog parlamenta vrednuju iskrenu opredijeljenost i stvarni doprinos miru i toleranciji, te prepoznaju površnu politikantsku retoriku i prljavu propagandu“, navode iz Rijaseta IZ-a u BiH.

Letargija u Bošnjaka

Muslimani Bošnjaci moraju odbaciti letargiju i pasivnost u pitanjima koja se tiču njihove sadašnjosti i budućnosti, poručuju iz Rijaseta i dodaju da ih "Islamska zajednica u BiH podstiče da činjenicama i istinom hrabro i dostojanstveno štite svoja prava i rade za dobrobit svakog čovjeka". 

„Ne smiju čekati da se umjesto njih neko drugi bori za njihovu slobodu i prava, jer povijest uči da se sloboda i pravo ne poklanjaju nego se za njih bori snagom vlastitog uvjerenja, moralne kreposti, istine i činjenica“, zaključeno je u saopštenju i istaknuto da je, upravo u okviru borbe za istinu, IZ razumjela pismo Denisa Bećirovića, zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, upućeno Evropskom parlamentu u kojem od njih traži da osude sve oblike ekstremizma.

Odgovoran stav državnih predstavnika pokazuje da muslimani Bošnjaci mogu računati na zaštitu i brigu državnih organa i vraća poljuljano povjerenje, cijen u IZBiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak