Iz Visokog krenula najtužnija kolona: Smiraj za 14 žrtava u Potočarima

AA

Posmrtni ostaci žrtava genocida u Srebrenici, položeni na 14 tabuta, uz suze i molitve ispraćeni su jutros iz Visokog na put do posljednjeg počivališta, Memorijalnog centra u Potočarima, gdje će 11. jula biti klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop.

Prije polaska ispred visočkog preduzeća "Gradska groblja“, porodice žrtava i građani su učenjem odlomaka iz Kur'ana, molitvama, suzama i polaganjem cvijeća na vozila s tabutima, prekrivenim zastavama Bosne i Hercegovine, odali počast i ispratili posmrtne ostatke žrtava genocida iz 1995. godine, genocida u kojem su jedinice pod komandom haškog osuđenika Ratka Mladića u masovnim ubistvima na više lokacija na području Srebrenice i okoline ubile više od osam hiljada Bošnjaka.

Zaustavljanja u Sarajevu

Predviđeno je da se kamion s posmrtnim ostacima na putu prema Potočarima kratko zadrži ispred zgrade Predsjedništva BiH u 12 sati, potom zaustavi i kod Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995, kao i pored pijace Markale. Tabuti žrtava genocida bi u Potočare trebala stići danas u popodnevnim satima, dok će 11. jula biti klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop.

Meteorolog otkrio informacije koje svi čekamo: Evo kada dolazi pravo osvježenje

Na ispraćaju u Visokom bio je i Ramo Sejdinović koji je preživio genocid u Srebrenici.

"Nekako sam, hvala Bogu, preživio i došao. Nije mi otac došao, nisu došla ni četiri zeta, dva od kćerki, dva od sestara. Ja sam nekako prešao preko šuma", kazao je Sejdinović, dodajući da su pronađeni posrmtni ostaci članove njegove porodice.

Najtužnija kolona: 14 tabuta danas kreće na put za Potočare. 14 duša naći će konačan smiraj

"Pokopali smo naše nestale. Evo u mene drhte ruke, izgubio sam oko 20-tak članova porodice, četiri zeta, oca, to je samo bliža familija, a kćerke su sada sa mnom", rekao je Sejdinović, istakavši da posebno teško doživljava dane prije i tokom obilježavanja genocida u Srebrenici:

"Svake godine dolazim ovdje na ispraćaj, i 11. jula idem dole, moramo se boriti i živjeti. Da se više ne ponovi nikome."

Planetarna tragedija

Zehra Harbaš iz Višegrada je također došla kako bi ispratila tabute s posmrtnim ostacima žrtava genocida.

"Svaki put dođem ovdje, tuga, žalost, ne znam šta da kažem, sve je suvišno što bi insan rekao, tužno. Živjeli smo u Višegradu, muž mi je iz Srebrenice, danas ispraćamo amidžića Harbaša", rekla je Harbaš.

Istakla je da je genocid u Srebrenici planetarna tragedija i važno je da se svake godine obilježava ovaj tužni događaj.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić kazala je da ove godine ispraćaju tabute u kojima se nalaze posmrtni ostaci 14 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine.

"I ove godine se među žrtvama nalazi još jedan maloljetnik Beriz Mujić. On je imao svega 17 godina kada je ubijen u ljeto 1995. godine i od tada smo tragali za njim i njegove posmrtne ostatke smo uspjeli pronaći tek u maju prošle godine na području Sućeske gdje je i ubijen. Najstarija žrtva je Hamed Salić, koji je imao 68 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci su pronađeni na području Žepe", rekla je Fazlić.

Istakla je da će i ove godine kao svih prethodnih smiraj jedan pored drugog naći i brat pored brata.

"Zajedno će biti ukopani braća Efendić, Hasib i Ćamil. Oni su ekshumirani na dvije potpuno različite lokacije, 2011. i 2006. godine na području Srebrenice. Oni će biti ukopani pored svog trećeg brata koji je 2007. godine ukopan u Potočarima. I ove godine će jedan pored drugog biti ukopani otac pored sina, amidžić pored amidžića, brat uz brata, to je ono što svjedoči o strahotama genocida na području Srebrenice i što najbolje govori o tome da su čitave porodice i porodične linije ubijene u ovom genocidu", kazala je Fazlić.

Žrtve genocida

Ove godine 11. jula u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari bit će ukopani: Hasib (Uzejir) Efendić, rođen 1931. godine, Ćamil (Uzejir) Efendić, rođen 1928. godine, Mehmed (Daut) Krdžić, rođen 1961. godine, Sabrija (Asim) Omić, rođen 1966. godine, Mušan (Ramo) Šiljković, rođen 1956. godine, Sakib (Ragib) Harbaš, rođen 1975. godine, Beriz (Omer) Mujić, rođen 1978. godine, Ahmet (Ismet) Jašarević, rođen 1971. godine, Nevres (Mehmed) Salihović, rođen 1970. godine, Ibrahim (Muharem) Salkić, 1935. godine, Midhat (Adem) Bašić, rođen 1973. godine, Hajdin (Kadrija) Mustafić, rođen 1959. godine, Latif (Arif) Mandžić, rođen 1964. godine i Hamed (Ibrahim) Salić, rođen 1927. godine.

U Komemorativnom centru u Tuzli se nalaze posmrtni ostaci još 11 žrtava genocida koje su do sada identifikovane uz pomoć DNK metode, ali porodice još uvijek nisu dale svoju saglasnost za ukop, uglavnom zbog nekompletnosti tijela.

Ove godine, nakon kolektivne dženaze u Potočarima, tačnije 15. jula, započet će proces reeskhumacija te će se ove godine reekshumirati posmrtni ostaci 78 žrtava. Njima će se dodati njihovi posmrtni ostaci koji su naknadno pronađeni i identificirani. Reekshumacije će trajati do 22. jula.

Memorijalni centar Potočari zvanično je otvoren 20. septembra 2003. godine, a otvorio ga je bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton. U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.751 žrtva genocida, dok je 250 žrtava ukopano u mjesnim mezarjima po odluci preživjelih članova porodica.

Žrtve potječu iz različitih općina, a najviše ih je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića. Žrtve genocida pronađene su na 150 različitih lokaliteta, od čega je riječ o 77 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima bilo je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine. Za više od hiljadu žrtava genocida još uvijek se traga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak