Iz Švicarske u BiH: Nakon 37 godina Mersiha i njen suprug vraćaju se u svoju domovinu

4
Radiosarajevo.ba
Iz Švicarske u BiH: Nakon 37 godina Mersiha i njen suprug vraćaju se u svoju domovinu

U posljednjih deset godina broj povratnika na Balkan se udvostručio. Dosta je onih koji se iz inostranstva ponovo vraćaju u Bosnu i Hercegovinu.

Tako se Mersiha Osmanović i njezin suprug nakon 37 godina provedenih u Švicarskoj vraćaju u BiH. Njihove kćerke ipak ostaju u Švicarskoj. Zašto se odriču života u Švicarskoj, pita se švicarski javni servis SRF.

"Želim miran život. Bez obaveza, bez stresa, bez računa”, objašnjava svoju odluku da se vrati u BiH Mersiha Osmanović. Ona i suprug postigli su dovoljno u Švicarskoj, sada je došlo vrijeme da uživaju u životu. Izgradili su kuću u malom selu u Bosni i Hercegovini i tu žele živjeti.

U protekla 24 sata: MUP KS uručio 527 prekršajnih naloga, 62 vozača uhvaćena pod dejstvom alkohola

"Tamo mogu iskoristiti svoju ušteđevinu za prijevremenu penziju. Dvije kćerke, 25 i 22 godine, razumiju odluku, no rastanak im teško pada: 'Tek sam na rastanku shvatila da stvarno odlaze. Sada moramo preuzeti više odgovornosti'", kaže Mersiha Osmanović za SRF.

Čak i godinama nakon rata u Jugoslaviji, BiH je još uvijek u dubokoj ekonomskoj krizi i bori se sa starenjem stanovništva, piše švicarski javni servis.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak