Iz helikoptera uočena brojna lavinska područja u BiH

Radiosarajevo.ba
Iz helikoptera uočena brojna lavinska područja u BiH

Sa rastom temperatura dolazi do pokretanja snježnih lavina, što je posebno opasno na saobraćajnicama kroz riječne kanjone, a u BiH većina puteva je takva, kazao je predsjednik (i instruktor) sarajevskog "Kluba spasavalaca 2000" Pašaga Grbo uz napomenu da je nakon Slovenije, BiH najpodložnija lavinama na prostoru zapadnog Balkana

Iz helikoptera koji su prethodnih 15-tak dana korišteni za spašavanje stanovnika, kaže Grbo, uočeno je bezbroj lavina na različitim područjima BiH. 

BiH bez profesionalaca

Nakon lavina suhog snijega, sada dolaze lavine mokrog snijega, dok se u kanjonima i na šumskim područjima pokreću tzv. talne lavine (lavine tla) koje ruše sve pred sobom. Nastaju nakon što lišće pod snijegom postaje mokro i klizavo kao ledena ploča sa koje snijeg "sleti". 

Kako se u BiH niko profesionalno i institucionalno ne bavi problemom lavina, preostaje individualna zaštita koja znači oprez i svjesnost o eventualnoj opasnosti, prenijela je novinska agencija Fena. 

Za razliku od drugih zemalja gdje na putevima postoji pasivna zaštita u vidu metalnih šipki visine do dva metra sa poprečnim gredama, koje "amortiziraju" snagu snijega, učesnicima u saobraćaju u BiH preostaje oprez kao jedina mjera zaštite. 

Grbo upozorava da su kretanjima snježne mase izloženi gotovo svi putevi u BiH, a posebna je opasnost na putu Sarajevo - Foča (dolinom Bistrice), na putu prema Busovači (dolinom Lašve), na putu prema Jajcu, u kanjonu Neretve, te na putu prema Višegradu.



Vozačima savjetuje da drže odstojanje od 100 metara između automobila, jer će u slučaju lavine manje vozila biti zatrpano, može se ukazati pomoć onima koji su pod snijegom, a spasiocima će vozači-očevidci dati preciznu informacija o mjestu nesreće. Upozorenje vozačima i ljubiteljima prirode Grbo je dao i zbog "sniježnih streha" koje su nastale zbog vjetra, a koje se kad snijeg ovlaži i oteža otkidaju i povlače za sobom mase snijega. 

I sela koja gravitiraju planinskim masivima Bjelašnice, Maglića, Zelengore, Prenja, Vlašića i dijela Veleža, također spadaju u "lavinska područja". Mnogi toponimi sa rječju plazina ili usov, što su narodni izrazi za lavinu, to potvrđuju (npr. Mitrin usov iznad Tjentišta je mjesto gdje je ta žena, idući po drva, stradala u lavini).

"Radeći 50 godina na spašavanju ljudi naučio sam da nesreće dolaze isključivo zbog nepoznavanja planine i ćudi prirode koju treba 'nadmudriti' razumom i znanjem. Lavina je predvidiva opasnost, a tzv. adrenalin je poguban", kaže Grbo. 

Savjet za zimske sportiste

Skijašima, borderima i planinarima se savjetuje da prilikom prelaska okomitih padina to čine uvijek pri vrhu, jer se tu pokreće najmanja količina snijega. Izuzev kamenitih terena i pašnjaka, na svim drugim terenima sa nagibom od 15 do 65 stepeni dolazi do pokretanja snježne mase i njenog pretvaranja u lavinu. A pred lavinom se ne može pobjeći, jer je brzina kretanja snijega 400 kilometara na sat, javila je novinska agencija Fena. 

"Klub spasavalaca 2000" ima 52 člana koji su završili obuku po međunarodnim standardima jedinstvenim u cijelom svijetu. Tu je i jedan broj "pripravnika" koji treba da prođu još šest vježbi tokom dvije godine. Ovog "sibirskog" februara oni su u Sarajevu izveli 43 interventne akcije transporta pacijenata, dostave hrane...

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak