Iz Budžeta FBiH izdvojeno skoro 26 miliona KM za razvoj poduzetništva i obrta

3
Radiosarajevo.ba
Iz Budžeta FBiH izdvojeno skoro 26 miliona KM za razvoj poduzetništva i obrta

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta u Budžetu Federacije BiH za 2024. godinu, osiguralo je sredstva u ukupnom iznosu od 25.893.253 KM za sedam projekata namijenjenih razvoju poduzetništva i obrta u Federacije BiH. Nakon provedenog javnog konkursa, koji je ove godine prvi put realizovan putem online platforme, Federalno ministarstvo odobrilo je poticajna finansijska sredstva za 481 korisnika.

Riječ je o projektima "Poticaj novoosnovanim subjektima male privrede", "Poticaj za razvoj obrta i srodnih djelatnosti", "Poticaj za organizovanje sajmova privrede", "Unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture", "Jačanje konkurentnosti MSP", "Izgradnja poduzetničkih zona", te projekat koji se provodi prvi put "Podrška MSP u IT sektoru".

Najznačajniji ovogodišnji projekat je "Jačanje konkurentnosti MSP", za koji je osigurano skoro 16,4 miliona KM, a odnosi se na podršku za 193 privrednika. Sredstva su namijenjena za jačanje konkurentnosti i poticanje rasta inovativnih i izvozu usmjerenih malih i srednjih poduzeća, kroz tehnološku modernizaciju poslovnih procesa, uvođenje standarda kvalitete i poboljšanje energetske efikasnosti u skladu sa tranzicijom ka zelenoj i digitalnoj ekonomiji.

Najmanje osam osoba povrijeđeno u napadu nožem u Engleskoj: Među ranjenima ima i djece

Prvi put ove godine provodi se projekat "Podrška MSP u IT sektoru" za koji je osigurano 1.169.709 KM. Sredstva su namijenjena za jačanje konkurentnosti i poticanje rasta malih i srednjih poduzeća u IT sektoru, kroz tehnološku modernizaciju poslovnih procesa, te promociju i stimulaciju ulaganja u istraživanje i razvoj.

Cilj finansijskih poticaja za ove projekte je i podrška organizaciji najznačajnijih sajmova privrede u Federaciji BiH koji promovišu i potiču razvoj poduzetništva i obrta, te pružanje razvojno-istraživačkih i tehničko-tehnoloških usluga, zatim pružanje znanja o digitalnim trendovima i vođenje u pripremi za digitalnu transformaciju poduzetnika. Također, podrška je usmjerena na privlačenje investicija, umrežavanje i širenje tržišta, te razvoj poduzetničkih potpornih institucija, podizanje konkurentske sposobnosti poduzetnika, kao i sufinansiranje odobrenih EU projekata koji podržavaju razvoj poduzetništva.

Vlada KS poziva nezaposlene i poslodavce da se prijave za programe: Dostupni od danas

Sredstva će također biti usmjerena na izgradnju nove i unapređenje postojeće infrastrukture, te unapređenje usluga u poduzeničkim zonama, kao preduslova za ekonomski rast i zapošljavanje na lokalnom nivou u FBiH. Sufinansirat će se troškovi nabavke opreme potrebne za proširenje i modernizaciju poslova, te unapređenje obrtništva i povećanje kvaliteta proizvoda i rasta zaposlenosti. Cilj je i povećanje broja novoosnovanih subjekata male privrede.

Podršku Federalnom ministarstvu u provođenju ovih programa pruža UNDP, i to kroz program "Prevođenje okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja, kao temelj za održivi i inkluzivan rast u BiH", zajedničke inicijative koju finansira Švedska, a provodi UNDP u partnerstvu sa UNICEF-om i UN Women, kao dio podrške UN-a vlastima u Bosni i Hercegovini u implementaciji Okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta u naredna dva dana, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, organizovat će potpisivanje ugovora o dodjeli poticajnih finansijskih sredstava za razvoj poduzetništva i obrta u Federaciji BiH sa 481 korisnikom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak