Ivan Bandić: Ključ svih blokada u BiH je nepovjerenje

Radiosarajevo.ba
Ivan Bandić: Ključ svih blokada u BiH je nepovjerenje

Ivan Bandić, novi konzul Republike Hrvatske u Tuzli, za Radio Slobodna Evropa govorio je o tome kako BiH iz dana u dan sve više pravi propusta na svom putu ulaska u EU, zbog čega je najviše krivo dnevno politikantstvo u BiH. Osim toga, prema njegovom mišljenju, ključ svih blokada u Bosni i Hercegovini je nepovjerenje koje je sve dublje. 

Bandić, koji je kao veleposlanik Hrvatske u Mađarskoj sudjelovao je u završnim pregovorima ulaska Hrvatske u EU, kazao je da je, nažalost, Bosna i Hercegovina u mnogim segmentima, i političkog i uopće društvenog aspekta, u zastoju. 

"Tu mislim i na euroatlantski put, jer Bosna i Hercegovina i u tom segmentu zaostaje. Kad govorimo o gospodarskim reformama, mi ne možemo naprosto zaobići činjenicu da su one determinirane političkim odnosima. Kako god mi to htjeli zaobići, mi ćemo se, prije ili poslije, na prvom, trećem ili sedmom koraku, sresti sa problemima koji su naprosto proizvod političkih odnosa u Bosni i Hercegovini. Ne treba biti previše pametan i uključen u samu politiku, da se ne vidi koliko politika i odnosi u BiH blokiraju te procese na svim razinama"ocijenio je konzul Bandić. 

Kada govori o reformama, tu prije svega misli na stvaranje tržišta rada, stvaranje dobre poslovne klime, poticanje određenih grana proizvodnje.

"Bosna i Hercegovina je bila industrijska zemlja. Naprosto je potrebna reindustrijalizacija ove zemlje. Konkretno, u Tuzli, koja je bila poznata kao industrijsko područje, taj segment se svakako treba modernizirati. Za modernizaciju i nove tehnologije potrebna su ulaganja, a za sve to mora postojati pravna i politička sigurnost ljudi koji će doći i uložiti novac" rekao je Bandić. 

Blokade na dnevno-političkoj razini

Odgovarajući na pitanje gdje je, po njemu, ključ problema da nema političkog konsenzusa čak ni u tome da se Bosni i Hercegovini pomogne na njenom putu ka Europskoj uniji, kazao je kako na dnevno-političkoj razini "vi imate u Bosni i Hercegovini blokade". 

"Moje viđenje – ključ svih problema je nepovjerenje koje postoji, i koje pojačavate. Ono sve ostalo blokira ako nemate komunikaciju, iskrenu komunikaciju u želji da se problem riješi. Čujem uvijek kako nešto "ne može", umjesto da se traži način kako se nešto može riješiti. Vi na dnevno-političkoj razini vidite kako ne funkcionira sustavu u Bosni i Hercegovini. Bojim se da glavni politički akteri u Bosni i Hercegovini još uvijek nemaju snage zajednički sjesti i reći kakvu Bosnu i Hercegovinu žele i kakva je ona moguća. Oni su ti koji su odgovorni, politika je odgovorna za stanje u Bosni i Hercegovini. Oni moraju ponuditi svim narodima i građanima u Bosni i Hercegovini nešto bolje, jer to je smisao političkog djelovanja" rekao je on. 

Govoreći o tome kako njegova zemlja gleda na BiH, kazao je kako je tu Hrvatska jasna: centralni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine je neupitan, i sve ono što se dogovore politički akteri je prihvatljivo ta Hrvatsku, time i za Europsku uniju. 

"I ranije, dok Hrvatska nije bila članica, svaka inicijativa se tumačila i uvijek se moglo tako tumačiti, pa i zlonamjerno, da se Hrvatska miješa. Ne, Hrvatskoj je samo stalo da Bosna i Hercegovina bude stabilna, da ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda bude zajamčena institucionalno. Godinu dana je skoro aktuelna neprovedba odluke Europskog suda 'Sejdić-Finci'. Neprovođenje te odluke je pokazalo da su manjine diskriminirane – samim nepostojanjema mogućnosti da budu birani, da biraju, a s druge strane se pokazalo da je jedan narod, u ovom slučaju Hrvati, diskriminiran. Opet se vraćamo na uređenje institucija i propisa koji to mogu spriječiti – znači, o promjeni Ustava Federacije, o promjeni Izbornog zakona" rekao je, između ostalog, konzul Bandić za Radio Slobodna Evropa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak