Istraživanje: BiH među zemljama u kojima se najviše pati

Radiosarajevo.ba
Istraživanje: BiH među zemljama u kojima se najviše pati

Treću godinu zaredom, Bugarska predvodi Gallupovu listu zemalja u kojima se najviše pati... Prema njihovom posljednjem istraživanju, za prošlu godinu, u Bugarskoj čak 39 posto građana pati. Slijede Armenija sa 37 posto, Kambodža (34%), Haiti (32%) i Mađarska (32%).

Gledajući po regijama, najviše osoba pati na jugu Azije, 24 posto; slijede Balkan, Bliski istok i sjeverna Afrika sa 21 posto.

No, ono što zabrinjava (iako ne čudi) jeste podatak da naša zemlja visoko kotira na ovoj listi: trinaesti smo i imamo 27 posto građanstva koje 'pati'. Od regije, gora od nas samo je Makedonija gdje pati 31 posto osoba.

Gallup navodi da je čak u 20 zemalja, od 143 ispitane države, četvrtina stanovnika svoje živote ocijenila tako loše da se može reći da pate... Ispitanici su, inače, skalom od 1 do 10 ocjenjivali svoje živote, a svi oni koji su dali ocjenu četiri ili niže, smatra se da pate.

Treba reći da su Srbija i Crna Gora na 23. i 24. mjestu, Slovenci na 54, a Hrvati na 62. U SAD-u samo četiri posto građanstva smatra da pati.

Najlagodniji život imaju građani Islanda, Katara, Švedske, Norveške, Ujedinjenih Arapskih Emirata, i Nigerije. U ovim zemljama, tvrdi Gallup, samo jedan posto ispitanih smatra da pati.

Slijede Švicarska, Venecuela, Australija, Kanada, Novi Zeland, Danska, Tajland, Holandija, Kuvajt i Libija. Gallup naime smatra da je Libiju prošle godine i dalje držala 'euforija' nakon što je Moamer Gadafi zbačen s vlasti...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak