Ističu mandati stranim sudijama i tužiocima u BiH

Radiosarajevo.ba
Ističu mandati stranim sudijama i tužiocima u BiH

Foto: Valentin Inzko


Visoki predstavnik Valentin Inzko sa ambasadorima zemalja članica Vijeća za implementaciju mira razgovarat će o isteku mandata stranim sudijama i tužiocima. Nekima od njih mandati istječu već u ponedjeljak.

Postoje naznake da bi mandat mogao biti produžen samo stranim sudijama i tužiocima u Odjelu za ratne zločine. Pojedine članice PIC-a protive se produženju mandata sudijama i tužiocima u Odjelu za organizovani kriminal, saznaje se iz izvora bliskih OHR-u.

Peticijom Vijeća za demokratizaciju, produžetak mandata zatražili su, između ostalih, bivši čelnik OHR Christian Schwartz-Schilling te evropski parlamentarci, među kojima i Jelko Kacin.

Najave da bi visoki predstavnik u BiH mogao donijeti parcijalnu odluku o produženju mandata međunarodnih tužilaca i sudija - samo u Odjelu za ratne zločine, a ne i u Odjelu za organizirani kriminal i korupciju, izazvala je reakcije.

Stranka demokratske akcije je u svojoj reakciji, između ostalog, pozvala visokog predstavnika u BiH kao i sve predstavnike međunarodne zajednice da bez oklijevanja i odgađanja produže mandat međunarodnim sudijama i tužiocima i tako ne dozvole rušenje osnova vladavine prava u našoj zemlji koje bi je uvelo u novu nestabilnost.

Najava da bi visoki predstavnik u BiH mogao donijeti parcijalnu odluku o produženju mandata međunarodnih tužilaca i sudija u BiH s pravom je zabrinula domaću javnost u BiH, saopćio je SDP BiH.

SDP BiH smatra da bi odlazak stranih tužilaca i sudija iz BiH predstavljao veliki hendikep za bh. pravosuđe, imajući u vidu da bi putem političkih pritisaka i ucjena bila obustavljena većina započetih procesa i istraga, u kojima su glavni osumnjičeni pojedini bh. politički lideri.

Sjedinjene Američke Države snažno su opredijeljene za vladavinu prava u BiH te aktivno pružaju pomoć pravnim institucijama na mnogim nivoima. Iz Ambasade SAD-a je naglašeno da podržavaju rad svih međunarodnih sudija i tužilaca.

Također, smatraju da je važno da postoji konsenzus među članovima Vijeća za implementaciju mira o rješavanju ključnog pitanja produženja njihovog mandata. Ambasador English u stalnom je kontaktu sa visokim predstavnikom Inzkom.

ftv/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak