Ističe rok registracije za birače iz BiH

Radiosarajevo.ba
Ističe rok registracije za birače iz BiH


Sutra ističe rok za aktivnu registraciju državljana Republike Hrvatske s biračkim pravom koji žive u inozemstvu za izbore članova za Europski parlament iz RH koji će se održati u nedjelju, 14. aprila ove godine, uključujući i birače koji žive u Bosni i Hercegovini.

Svi birači državljani Hrvatske s prebivalištem u BiH još samo danas i sutra mogu podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju kako bi mogli ostvariti svoje biračko pravo, a ovaj zahtjev mogu podnijeti u najbližem diplomatsko- konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske, odnosno u diplomatsko-konzularnim predstavništvima RH u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci.

Iz Državnog izbornog povjerenstva RH u izjavi za Oslobođenje potvrđeno je da se sve potrebne informacije mogu naći na oglasnim pločama diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u BiH, dok je uvid u registar birača moguće ostvariti na internetskim stranicama Ministarstva uprave RH: www.uprava.hr.

Hrvatska postaje punopravna članica Europske unije 1. jula ove godine pa će državljani Hrvatske koji imaju biračko pravo na predstojećim izborima 14. aprila prvi put birati hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu.

Bira se ukupno 12 hrvatskih europarlamentaraca između 336 kandidata na 28 kandidacijskih lista sa po 12 imena, kojima se na ovim izborima nadmeće 40 stranaka i nezavisnih lista. Na biralištima 14. aprila birače očekuje izborni listić dosad najvećih dimenzija.

Već je prozvan plahtom, jer su na njemu ispisana imena svih kandidata sa 28 kandidacijskih lista. Prvi put prakticira se tzv. preferencijalno glasovanje, što znači da će birači nakon što se odluče za kandidacijsku listu (stranke, koalicije stranaka ili nezavisne grupe) moći zaokružiti i ime jednog od kandidata sa zaokružene liste. Listić će biti važeći ako se zaokruži i samo lista, ali ako se zaokruži jedna lista i kandidat na drugoj listi, taj će se listić smatrati nevažećim.

Državno izborno povjerenstvo RH u promotivnoj kampanji poziva građane da izađu na izbore uz slogan "Glasujmo za Europski parlament jer prvi put i mi odlučujemo". Među ostalim, podsjeća se da je Europski parlament jedna od najvažnijih institucija Europske unije kao zajednice država i jedina koja je izabrana neposredno od birača. Europski parlament je, uz Vijeće ministara EU zakonodavno tijelo Unije, što znači da suodlučuje o najvećem broju zakona koji se odnose na sve države članice i njihove građane.

Europarlament, najveće multinacionalno predstavničko tijelo na svijetu, sada ima 754 člana iz 27 zemalja. Prvi europarlamentarci iz Hrvatske biraju se na samo godinu jer se redovni izbori za EU parlament održavaju 2014. Predizborna kampanja je u punom jeku i tako će biti sve do 12. aprila kada se kampanja službeno završava.

Podatak o mjesečnoj plaći onih koji zasjednu u fotelju europarlamentarca u Strasbourgu ili Bruxellesu a ta plaća iznosi oko 8.000 eura dugo je bio u fokusu hrvatske javnosti, no ova plaća i niz ostalih materijalnih privilegija koje čekaju i hrvatske zastupnike zasad su u drugom planu. Iz predizbornih kampanja kandidata i lista građani se sada informiraju o tome što će hrvatski zastupnici raditi u Europskom parlamentu i kako namjeravaju zastupati interese Hrvatske i svih njezinih građana koji ih biraju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak