'Ispunjavanje uvjeta ne znači i da će BiH u NATO'

Radiosarajevo.ba
'Ispunjavanje uvjeta ne znači i da će BiH u NATO'


Bosna i Hercegovina napreduje u ispunjavanju standarda za članstvo u NATO savezu, iako se čini da je u zastoju, izjavio je večeras šef Odsjeka za NATO i Partnerstvo za mir u Ministarstvu vanjskih poslova BiH Momir Brajić, javlja Fena.

Nada se da će taj proces ići i brže, ali napominje da BiH ima mehanizme da kroz Jadransku povelju sarađuje na tom pitanju i s drugim zemljama.

Rješavanje pitanja vojne imovine je uvjet da se aktivira Akcioni plan za članstvo (MAP), a rješenje podrazumijeva knjiženje na 63 perspektivne lokacije. 

Brajić naglašava da, i kada ispuni sve uvjete, ne znači da će BiH biti primljena u taj vojni savez, već to zavisi od odluke NATO-a.

On je podsjetio na proces koji BiH od 2006. razvija odnos s NATO-om, kao i da Oružane snage BiH od ulaska u Partnerstvo za mir učestvuju u operacijama podrške miru u svijetu, a to je, kaže, također veoma važno.

Brajić je o ovoj temi govorio na javnoj tribini o temi "Da li je NATO samo odbrambeni savez?", koja je u organizaciji Atlantske inicijative i CESER centra održana u Banjoj Luci.

Edina Bećirević predsjednica Atlantske inicijative u Bosni i Hercegovini rekla je da je cilj ovog skupa da se građani potaknu na dijalog i informiraju o tome šta je to NATO i šta bi za BiH značilo članstvo u tom vojnom savezu.

"BiH još nije ispunila uvjet koji se odnosi na vojnu imovinu i od političara zavisi koliko ćemo brzo ići prema NATO savezu", kazala je ona i podsjetila da postoji državni konsenzus da BiH želi u taj vojni savez.

Ipak, s tom temom se i manipulira u dnevno političke svrhe i u smislu predizborne kampanje 2014.

Ispostavilo se, rečeno je na ovom skupu, da je pred BiH stavljen težak uslov, knjižene perspektivne lokacije i to do danas nije riješeno, iako su neki početni koraci napravljeni.

Na skupu je predstavljena organizacija ifunkcioniranje NATO saveza, te obaveze i prednosti zemalja članica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak