Isplati li se sada kupiti ogrjev? Cijene snižene, potražnja velika

3
Radiosarajevo.ba
Isplati li se sada kupiti ogrjev? Cijene snižene, potražnja velika

Iako smo tek na početku septembra, a već se idućih dana najavljuje novi toplinski val i dok su svi na izmaku snaga te iscrpljeni od vrućina, sve češće, barem jednom dnevno, od prijatelja, kolega ili poznanika čujemo: "Kad će više ta zima?"

I tako, dok jedni samo izgovaraju te riječi, očekujući bilo kakvo zahladnjenje, brojni u BiH već se temeljito spremaju za najhladnije godišnje doba kupujući ogrjev. Na pitanje je li spreman za zimu, sugovornik kaže: "Ma naravno da jesam, samo neka zahladi i, što se mene tiče, sutra može pasti snijeg", govori u razgovoru za Večernji list BiH.

Kaže kako je već na proljeće nabavio prvu paletu drva od pet metara, a da je ostatak naručio sredinom juna. - Znate kako, svake godine imam ustaljenu praksu kada govorimo o kupnji ogrjeva.

Oglasilo se Tužilaštvo TK: "33-godišnjak osumnjičen da je ubio staricu (74) u Gradačcu"

Odmah nakon zime kupujem dio ogrjeva za iduću sezonu pa onda ponovo nakon dva-tri mjeseca jer mi je tako najjednostavnije, posebno sada u moru ovih poskupljenja. Ne kaže se uzalud da je kupnja ogrjeva najveća stavka svakog kućnog proračuna i to je živa istina, ali o tome sada ne razmišljam mnogo jer sam spreman za zimu.

I da, ove godine bilo je lakše kupiti ga jer su cijene nešto niže u odnosu na lani, a i manje sam ga količinski kupovao jer je prošla zima bila poprilično blaga pa se nije ni potrošilo kao proteklih godina", priča sugovornik.

Nabava ogrjeva i u ovom trenutku u punom je jeku, govore iz kompanije koje se bave prodajom dodajući da su cijene nešto niže nego prošle godine.

"Konkretno, u usporedbi s prethodnom godinom cijene su nešto niže. Kad govorimo o drvima, cijena je niža za oko 50 KM u odnosu na prošlu godinu", kazao je za Nezavisne Muhamed Helać, menadžer kompanije "Drvosječa".

Prema njegovim riječima, cijena manjih paleta prošle godine iznosila je 148 KM. "To je manja paleta, 1 × 1 × 1 m, dok su one veće palete, koje su inače dimenzija 1 × 1 × 1,8 m, prošle godine bile oko 300 KM, a sada su 260 KM", kazao je Helać.

Kako je dodao, niže su i cijene peleta. "Što se tiče peleta, i on je pojeftinio. Već je na tržištu, a i u našoj kompaniji, od 350 do 370 KM, ovisno o samoj lokaciji, isporuci, kvaliteti i količini", kazao je Helać.

Ističe kako je stanje mnogo stabilnije nego prošle godine.

"U našoj su kompaniji cijene aktualne već nekoliko mjeseci zaredom, bez ikakvih mijenjanja. Ne bi trebalo dolaziti do poskupljenja jer je uvijek na tržištu stabilno", kazao je Helać.

Kako je rekao, već nekoliko mjeseca sve poslovnice njihove kompanije rade punim kapacitetom. "Evo i tokom ljeta radimo punim kapacitetom širom BiH u svim našim poslovnicama - u Sarajevu, Mostaru, Zenici, Tuzli, Banjoj Luci i Bihaću", kazao je za Helać dodajući kako su građani s kupnjom počeli već davno: "Na svim tim lokacijama građani su počeli s kupnjom. Radimo punim kapacitetom, tako da se definitivno vratio onaj trend tradicionalnog naručivanja ogrjeva iako se to prethodnih godina bilo poremetilo", kazao je Helać.

Na oglasima se mogu pronaći drva u kladama, trupcima ili iscijepana u paletama pa se samim tim cijena formira na osnovi toga, a cijene se kreću od 60 do 180 KM.

"Bukva u metrici 100 KM, s prijevozom 120 KM. Također, uz ovo vršimo usluge rezanja i cijepanja", naglašeno je u jednom oglasu. Kada je riječ o iscijepanim drvima koja se nalaze na paletama, u jednom oglasu stoji da je cijena ogrjevnog drva na paletama, i to bukve, u dimenzijama palete 1 × 1 × 1,8 m 230 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak