Iskazi svjedokinja: Kako su ocjenjivali Lučić i Golić

Radiosarajevo.ba
Iskazi svjedokinja: Kako su ocjenjivali Lučić i Golić


Seks-afera Pravni fakultet traje već skoro pet godina, a tek krajem ovog mjeseca će njeni akteri, profesori Zdravko Lučić, Bajro Golić, Sanjin Omanović i Fuad Saltaga, biti kažnjeni, ali ne od strane suda nego od strane Univerziteta u Sarajevu.

Protiv profesora se vodi istraga zbog seksualnog iskorištavanja studentica, kojima su zauzvrat davali prolazne ocjene. Apsurdno je da je u oktobru prošle godine osuđen Jasmin Mašić, vozač koji je navodio na prostituciju, a da optužnica protiv profesora još uvijek nije podignuta.

Kako bilo, Etički komitet Univerziteta u Sarajevu poveo se za presudom Mašiću, iz koje se jasno vidi kako su Golić, Lučić i Omanović seksualno iskorištavali studentice.

Kome je Mašić podvodio studentice?

Jasmin Mašić kriv je što je „u vremenskom periodu od početka novembra 2003. godine do mjeseca januara 2008. godine u Tuzli, radi ostvarivanja koristi za sebe, tri ili četiri puta Z. I. [studentica] vodio u 'Hotel Tuzla', da bi pružala seksualne usluge profesoru Pravnog fakulteta Sarajevo, Odjeljenje u Tuzli, Golić Bajri, obećavajući da će joj pomoći da položi ispit iz predmeta Ekonomske osnove države i prava, a za uzvrat je od profesora Golić Bajre dobijao ispitna pitanja koja je prodavao studentima Pravnog fakulteta Sarajevo, Odjeljenja u Tuzli“.


Golić, Omanović i Lučić su se tokom cijelog procesa pojavljivali kao svjedoci. Optužnica protiv njih podnešena je mnogo kasnije, ali je pod sumnjivim okolnostima skinuta tužiteljica Dijana Milić.

Pored toga što su profesori seksualno iskorištavali studentice, oni su koristili i usluge seksualnih radnica (prostitutki) koje su dolazile preko Mašića, a zauzvrat su Mašiću davali ispitna pitanja.

Ispitna pitanja kao platežno sredstvo

U nastavku teksta donosimo nekoliko iskaza svjedokinja, onako kako je navedeno u presudi Kantonalnog suda Tuzla, iz oktobra 2010. godine.

„... Optuženi Mašić Jasmin je u periodu od septembra mjeseca 2003. godine do početka mjeseca septembra 2008. godine radi ostvarivanja koristi za sebe, M. S., K. N. i D. C., u više navrata slao u Hotel 'Tuzla' u Tuzli, ugostiteljski objekat 'Jet – Star' u Živinicama, a M. S. odvodio i u svoj stan, gdje su navedene ženske osobe profesorima Pravnog fakulteta Sarajevo, Odjeljenje Tuzla, Lučić Zdravku, Golić Bajri, Fuadu Saltagi i Sanjinu Omanoviću, pružale seksualne usluge za novac, a dio tog novca uzetog od profesora za sebe je uzimao i zadržavao Mašić Jasmin, ili bi, nakon štu su navedene ženske osobe pružile seksualne usluge, od navedenih profesora uzimao ispitna pitanja i prodavao ih studentima...“

Lučić: Imaš znanje, nećeš položiti

„Svjedokinja T. S. je navela da je student Pravnog fakulteta Sarajevo, Odjeljenja u Tuzli da poznaje profesora Lučić Zdravka, te da joj je on rekao kada je došla na ispit da ima znanje, ali da ga nikada neće položiti, te da je sasvim slučajno ispala prilika da se nađu na 'Plaži' i dok su sjedili sve je normalno bilo, a kada su izlazili kada je prestala muzika, rekao joj je misli li ona položiti ispit ili ne misli, pa je otišla u hotel 'Rudar' gdje je spavala s njim, te dobila 3 ispitna pitanja, a sutradan je odgovarala iz Rimskog prava i položila ispit. Navela je da je do tog odnosa sa profesorom Lučićem došlo na prijedlog profesora Lučića, i da se tu niko treći nije miješao.“

Golić: Tri sastanka, ocjena devet

„Svjedokinja Z. I. je svjedočila da je upisala Pravni fakultet u Sarajevu, Odjeljenje u Tuzli, da je optuženog [Mašića, op. a.] upoznala u jednom kafiću, možda prije 2 godine, ne zna tačno, kada je bila sa prijateljicom Š. L., koja također studira pravo. razgovarali su da ima profesora kod koji se malo teže položi, da se može srediti, da se ne mora baš sve učiti, a sredi se tako što se plati ispit ili se pak imaju spolni odnosi s profesorom. Navela je da se ispit može platiti Jasku, Jasminu. Sa Mašić Jasminom je postigla dogovor u vezi ekonomije, u vezi profesora Golića. Do tog dogovora je došlo dok je sjedila sa optuženim na piću i pričala mu kako ju je strah u vezi sa ispitom iz predmeta Ekonomija, pa joj je on rekao da se ne sekira ali ništa konkretno. Po dogovoru optuženi je odveo kod profesora Bajre Golića, u sobu u hotelu Tuzla, a kasnije je došao po nju. Prvo su pričali, vodili razgovore, a nakon toga imali spolne odnose. Sastali su se ukupno 3 ili 4 puta. Sastanke je joj dogovorio Mašić Jasmin. Bajro joj je nakon tri ili četiri susreta upisao ocjenu devet.“

Pusti je, Bajro!

„Svjedokinja Š. L. je svjedočila da je student Pravnog fakulteta Sarajevo, Odjeljenje u Tuzli, da optuženog Mašić Jasmina poznaje duže vrijeme preko njihovih zajedničkih prijatelja. Ispite je polagala na osnovu znanja, osim predmeta Ekonomija, a taj predmet položila je uz pomoć profesora Zdravka Lučića. U kontakt s profesorom Lučić Zdravkom je stupila preko Jaska, jer je on njihov vozač. Potvrdila je da je imala seksualne odnose s profesorom Zdravkom Lučićem, da bi položila predmet Ekonomija. Prvi puta kada su izašli na piće, nije ništa bilo, pili su i legli spavati, a kasnije su razmijenili brojeve telefona, pa su se par puta čuli i odlazili na isto mjesto. Ispit iz Političke ekonomije je položila tako što je profesor Zdravko nazvao profesora Bajru i rekao da je pusti i stvarno je pustio, upisao joj ocjenu 6.“

Lučić i Golić: Reci tri pitanja

U iskazu datom 26. 9. 2008. godine kada je bez poziva pristupila u tužilaštvo, svjedokinja [Š. L.] je navela da je J. [studentica] bila sa profesorom Golić Bajrom, a da su ona, S. i A. [studentice] bile sa profesorom Lučić Zdravkom. Profesor Golić Bajro je bio nekorektan prema njoj, S. i A. Kada je položila Rimsko pravo, trebao joj je neko da sredi ispit iz Ekonomije, pa joj je Jasko rekao da taj ispit može srediti profesor Zdravko Lučić, jer su on i Bajro jako dobri prijatelji. Na Jaskov prijedlog jedno veče su zajedno izašli, a onda su ona i profesor otišli u iznajmljenu sobu u privatnoj kući i prvi puta nisu imali ništa, a sljedeći puta su imali intimne odnose. Tek na intervenciju Zdravka Lučića koji je rekao da nauči tri pitanja koja hoće, upisana joj je ocjena 6 u indeks, a ona se nastavila družiti sa Zdravkom, sve dok se on nije spetljao sa A., od koje je kasnije saznala da joj je Zdravko dao 200 maraka da kupi nove cipele, pošto joj je te večeri pukla štikla“.

Da profesor potpiše...

„... Svjedokinja S. A. navela je da se 2000/2001 godine družila sa optuženim koji je radio kao vozač u Kantonu, da je prvo upoznala Zdravka Lučića, Bajru Golića i dekana Saltagu. U početku su se družili, cugali, drogirali, a kasnije je sa njima spavala za novac i to sa Zdravkom Lučićem, a onda je bio Bajro Golić, sa Ilijom, a novac su joj davali M., Jasko nekada profesori iz svoga novčanika. Pod Jaskom podrazumijeva Mašić Jasmina. Njihovo druženje je trajalo sve dok se nije počela bosti heroinom. Da bi davala seksualne usluge, Jasko je većinom vodio u Hotel 'Tuzla', gdje su profesori boravili, a nekada u 'Diskreciju', u restoran 'Kićo' kod željezničke stanice, u restoran 'Jet Star' koji se nalazi u Živinicama. Nije bila jedina osoba, dolazile su i Ruskinje. Mašić je uzimao od studenata novac, a ona bi odradila da profesor potpiše indeks ili da bez pitanja i odgovora da ocjenu...“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak