IOM: 'Tragedija na rijeci Drini ističe hitnu potrebu za sigurnim migracijskim putevima'

2
Radiosarajevo.ba
IOM: 'Tragedija na rijeci Drini ističe hitnu potrebu za sigurnim migracijskim putevima'

U svojoj izjavi, Međunarodna organizacija za migracije (IOM) izrazila je duboko saučešće žrtvama, njihovim porodicama i nestalima, nakon tragedije na rijeci Drini. 

IOM se obavezao na podršku preživjelima i suradnju s vlastima kako bi se spriječile buduće tragedije na ovoj ruti.

"Tragičan incident na rijeci Drini, koja čini granicu između Srbije i Bosne i Hercegovine, ističe hitnu potrebu za uspostavljanjem sigurnih i redovnih migracijskih puteva. Ovaj tragični događaj naglašava potrebu za smanjenjem strašnih gubitaka i suzbijanjem rizika povezanih s krijumčarenjem migranata kroz Zapadni Balkan.

Aldin Huskić za Radiosarajevo.ba: Zahvaljujemo se Vladi KS, ali tražimo trajno rješenje problema

Dok se istraga i potraga za nestalim osobama nastavljaju, IOM timovi su aktivno angažirani u pružanju hitne pomoći onima koji su preživjeli nesreću. Organizacija naglašava hitnu potrebu za razotkrivanjem mreža krijumčara i zaštitom migranata u ranjivim situacijama, s posebnim naglaskom na žene i djecu.

U ovoj teškoj situaciji, IOM će nastaviti podržavati vlade u razvoju i implementaciji sigurnih i redovnih migracijskih puteva koji će štititi ljudska prava i međunarodne standarde.

IOM-ova posvećenost misijama širom Zapadnog Balkana nikada nije bila važnija. Organizacija je odlučna u svom cilju da zaštiti živote onih koji tragaju za dostojanstvenom budućnošću i da se bori protiv prijetnji i opasnosti koje donosi ljudsko trgovanje i krijumčarenje", piše u saopštenju Međunarodne organizacije za migracije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak