Inzko zatražio produžetak mandata stranih sudija

Radiosarajevo.ba
Inzko zatražio produžetak mandata stranih sudija

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u pismu koje je uputio predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Nikoli Špiriću prije izjašnjavanja o mandatima stranih sudija i tužilaca u BiH, naveo je da njihov angažman u Sudu i Tužilaštvu BiH treba da bude produžen i poslije isteka mandata u januaru 2010. godine.

On je naglasio da su potrebne izmjene i dopune zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH radi produženja mandata međunarodnih sudija i tužilaca u državnim pravosudnim institucijama BiH nakon isteka njihovog sadašnjeg mandata početkom januara 2010. godine.

U pismu od 16. jula Inzko podsjeća i na apel Savjeta za primjenu mira (PIK) Savjetu ministara da usvoji amandmane na Zakon o Sudu BiH i Tužilaštvu BiH i da se "organi vlasti BiH ohrabre da potvrde svoje opredjeljenje za jačanje vladavine prava preduzimanjem potrebnih koraka da bi se produžili mandati međunarodnim sudijama i tužiocima".

On je upozorio da ovom procesu "nisu potrebna nikakva dodatna odlaganja", jer bi to samo rezultovalo podrivanjem kapaciteta pravosudnog sistema BiH u ispunjavanju svog mandata na nezavisan, održiv i uspješan način, što je suštinski element euroatlantske integracije.

Inzko je podsjetio da je i Predsjedništvo EU takođe prenijelo podršku za produžetak mandata. U pismu se pominje i apel predsjednika Haškog tribunala Patricka Robinsona za produženje mandata međunarodnim sudijama i tužiocima, koji hvali rad Odjeljenja za ratne zločine.

Savjet ministara BiH i pored pisma većinom glasova odlučio je da se mandat stranim sudijama i tužiocima produži samo u odjeljenjima za ratne zločine Suda i Tužilaštva BiH.

rtrs.tv/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak