Inzko: Vrijeme je za ustavne reforme

Radiosarajevo.ba
Inzko: Vrijeme je za ustavne reforme

Lideri Bosne i Hercegovine moraju nastaviti rad na stvaranju djelotvorne i uspješnije države koja je sposobna da ispunjava svoje domaće i međunarodne obaveze, uključujući napredak u ispunjavanju uvjeta za članstvo u EU i NATO-u, istaknuto je tokom sastanka u nedjelju visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU Valentina Inzka s delegacijom američkih kongresmena, koju su sačinjavali Russ Carnahan, Mike Turner i Lynn Woolsey.

"Najhitniji prioritet je potreba da se ispuni pet ciljeva i dva uvjeta za transformaciju OHR-a u ojačano prisustvo Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Pored toga, krajnje je vrijeme je da se započne proces ustavne reforme koji će ispraviti odredbe suprotne Evropskoj povelji o ljudskim pravima i stvoriti uvjete za ekonomski razvoj i integraciju u EU", naglasio je Valentin Inzko.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko i kongresmeni su izrazili uvjerenje da će dosadašnja tijesna i uspješna saradnja Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini biti nastavljena i nakon tranzicije OHR-a, saopćeno je iz Pres-ureda OHR/EUSR-a.

Tročlana delegacija kongresa Sjedinjenih Američkih Država, pod vodstvom Rusa Carnahana, sastala se u nedjelju navečer u Sarajevu u rezidenciji američkog ambasadora Charlesa Englisha i s liderima osam najvećih BiH političkih stranaka ili njihovim zamjenicima.

Kako je ambasador English izjavio novinarima pred početak susreta, on se nada da će lideri konkretno govoriti o kompromisima i reformama koje će omogućiti da se BiH predstavi kao zemlja dovoljno odgovorna da zauzme svoje mjesto u evroatlantskim institucijama. English je naglasio da su kongresmeni došli u BiH zbog svog posebnog interesiranja za našu zemlju te da su juče prisustvovali komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici.

Vezano:
DW: Ko je spreman na odricanje?

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak