Inzko: Ustavna reforma nije uslov za zatvaranje OHR-a

Radiosarajevo.ba
Inzko: Ustavna reforma nije uslov za zatvaranje OHR-a

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko izjavio je da ustavna reforma nije jedan od ciljeva za zatvaranje OHR-a i dodao da ne postoji skriveni cilj međunarodne zajednice da se ta reforma uvrsti u ciljeve i uslove za zatvaranje OHR-a.

Inzko je za "Glas Srpske" poručio da BiH ne može ući u EU sa OHR-om i dodao da zatvaranje, odnosno transformacija OHR-a, ne smije biti izgovor domaćim političarima da ne čine ništa na planu približavanja EU.

Visoki predstavnik istakao je da će bonska ovlašćenja biti ukinuta kada BiH dokaže da ta ovlašćenja, koja imaju za cilj objezbjeđivanje stabilnosti u BiH, više ne budu potrebna.

On kaže da se u BiH istovremeno moraju odvijati bar dva procesa - jedan usmjeren na ispunjavanje uslova i ciljeva koje je postavio Savjet za implementaciju mira kako bi moglo doći do transformacije OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU, i drugi koji se tiče ispunjavanja zahtjeva iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Inzko je rekao da je ustavna reforma jedan od ključnih prioriteta EU i šire međunarodne zajednice, jer se BiH mora promijeniti i prilagoditi, kako bi mogla funkcionisati u okviru EU.

"Promjena Ustava BiH je neminovnost ukoliko zemlja želi da ubrza svoj put ka EU. Sa postojećim Ustavom, BiH jednostavno ne bi mogla funkcionisati u okviru Unije. Očigledno je da to tih promjena mora doći, ali njihovi nosioci moraju biti domaći lideri", poručio je Inzko.

On je rekao da i lideri političkih stranaka u BiH uviđaju da ona mora postati funkcionalnija i jeftinija i izrazio želju da će stranke ponovo započeti razgovore o ustavnim promjenama.

Dodajući da ne postoji zamjena za dijalog i kompromis, visoki predstavnik je naveo da je sastanak političkih lidera u Dubrovniku najavio novu fazu u političkom procesu.

Inzko je istakao da je potrebno ući u nastavak procesa dijaloga putem novog, šireg formata, u koji će biti uključeno više političkih stranaka.

On kaže da je BiH posljednja dva mjeseca "potrošila" koncentrišući se na zaključke Narodne skupštine RS o efektima prenosa nadležnosti, umjesto na konstruktivna pitanja.

Inzko je izrazio nadu da će kao katalizator za dalje provođenje reformi za političke lidere u BiH djelovati to što će Srbija, Crna Gora i Makedonija uskoro dobiti ukidanje viznog režima.

SRNA/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak