Inzko: Skroman napredak u integracijama

Radiosarajevo.ba
Inzko: Skroman napredak u integracijama

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ocijenio je danas u Stokholmu da je napredak BiH u oblasti evroatlantskih integracija bio skroman i da je to rezultat nedovoljne pažnje vlasti BiH.

"Sporo izvršavanje i negativni potezi doveli su do kašnjenja u ispunjenju prioriteta iz Evropskog partnerstva, uključujući i neimenovanje direktora Direkcije za evropske integracije BiH, tranziciju OHR-a, te razvoj konstruktivnog političkog dijaloga među političkim liderima u BiH", rekao je Incko u obraćanju političkim direktorima zemalja članica EU.

On je naglasio da je nepostojanje vizije i osjećaja za hitnost kod vlasti u BiH, kada je riječ o pitanjima u vezi sa EU, dovelo do toga da građani BiH neće dobiti vizne olakšice prije početka sledeće godine, saopšteno je iz OHR-a.

"Biće to žalostan neuspjeh i sramota za političko vođstvo BiH", dodao je Inzko.

On je pozdravio opredjeljenost Švedske kao zemlje koja predsjedava EU za budućnost regije unutar EU i zahvalio bivšem češkom predsjedništvu EU.

SRNA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak