Inzko: RS krši Dejton, Dodik pisao Ban Ki Moonu

Radiosarajevo.ba
Inzko: RS krši Dejton, Dodik pisao Ban Ki Moonu


Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko u svom 39. izvještaju o situaciji u Bosni i Hercegovini Vijeću sigurnosti, koji treba da podnese 9. maja, kaže da vlasti u posljednjih šest mjeseci nisu uradile ništa na reformama, tako da nema napretka prema evroatlanskim integracijama.

Inzko smatra da su političke akcije iz RS-a izazov državi, autoritetu visokog predstavnika i Vijeća za provođenje mira. Zabrinjava što su te akcije u suprotnosti s Dejtonskim sporazumom, posebno odluka o referendumu. Također, tvrdi Inzko, politički lideri iz RS-a često dovode u pitanje održivost Bosne i Hercegovine, javlja FTV.

Vlasti RS-a, kako se navodi u Inczkovom izvještaju, također su se držale politike opstruiranja glavnih institucija na državnom nivou, kao što su Uprava za indirektno oporezivanje, Elektroprijenos i Institut za traženje nestalih. Iste te vlasti su također poduzele unilateralne korake o pitanju državne imovine, što je jedan od ciljeva za zatvaranje Ureda visokog predstavnika i nastavile poricati genocid u Srebrenici 1995. godine, uprkos presudama Tribunala u Hagu.

U Fedaraciji BiH Inzko kritikuje insistiranje dva HDZ-a na uspostavljanju trećeg entiteta. Osim ovoga, Inzko kaže i da su ove dvije stranke blokirale formiranje vlasti. Zaključuje i da nije ispunjen nijedan od preostalih uvjeta koji su potrebni za zatvaranje OHR-a.

Dodikovo pismo Ban Ki Moon

Predsjednik RS-a Milorad Dodik u pismu generalnom sekretaru UN-a Ban Ki Moonu, misijama zemalja članica Savjeta bezbjednosti UN-a i članicama Savjeta za implemetaciju mira u BiH, upozorio je da visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko zahtjevom za podršku svim zvaničnim aktima koje je donio pokušava da zavara Savjet bezbjednosti UN-a i tako pribavi podršku za nastavak djelovanja izvan mandata koji mu je dat Dejtonskim sporazumom i rezolucijama Savjeta bezbjednosti.

Dodik je u pismu, u koje je Srna imala uvid, istakao da sve što je o referendumu u RS-u navedeno u obrazloženju koje je dostavio visoki predstavnik predstavlja grubi pokušaj manipulacije pri kojem se računa da u se u kratkom roku neće moći ući u meritum problema i uočiti netačnosti.

"Referendumskim pitanjem se ne dovodi u pitanje autoritet visokog predstavnika definisan Dejtonskim sporazumom, relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN-a, pa čak ni Bonskom deklaracijom, već isključivo čin nametanja zakona koji nije predviđen ni jednim od pomenutih dokumenata", navodi se u pismu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak