Inzko prezentira izvještaj o BiH generalnom sekretaru UN-a

Radiosarajevo.ba
Inzko prezentira izvještaj o BiH generalnom sekretaru UN-a

Visoki predstavnik Valentin Inzko danas će se obratiti Vijeću sigurnosti UN-a i prezentirati svoj deseti, a ukupno četrdeset i četvrti izvještaj generalnom sekretaru UN-a o situaciji u vezi s provedbom mira u Bosni i Hercegovini, javlja Fena

Visoki predstavnik obavijestit će Vijeće sigurnosti kako su u periodu na koji se odnosi njegov izvještaj, od 20. aprila do 21. oktobra ove godine, politički zastoj, kao i podrivanje vladavine prava i osporavanje suvereniteta i integriteta države, onemogućili postizanje značajnog političkog i ekonomskog napretka u BiH. 

Također će naglasiti da će međunarodna zajednica i dalje pružati podršku BiH kao cjelovitoj i jedinstvenoj zemlji s jasnom perspektivom u pogledu evroatlantskih integracija. 

U srijedu i četvrtak, 13. i 14. novembra Inzko će se sastati s pomoćnicom državnog sekretara SAD-a Viktorijom Nuland i drugim višim zvaničnicima američke vlade u Washingtonu, te ih informirati o trenutnoj političkoj situaciji u BiH i aktuelnom angažmanu međunarodne zajednice u BiH, najavljeno je iz OHR-a.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak