Inzko: Preuzet ću inicijativu u Mostaru

Radiosarajevo.ba
Inzko: Preuzet ću inicijativu u Mostaru

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko danas je izjavio da će morati “preuzeti inicijativu u Mostaru”.

Gradsko vijeće Mostara jučer, kao što je poznato, ponovo nije izabralo gradonačelnika Mostara, a ovo je bio njihov 17. pokušaj, prenosi Fena.

“Uprkos najboljim naporima OHR-a da vijećnici Gradskog vijeća Mostara savjesno obavljaju svoje dužnosti, svjedoci smo ciničnog manipuliranja jučerašnjim tajnim glasanjem,” rekao je Inzko.

Kako je saopćeno iz OHR-a, grad Mostar je još jednom ostavljen bez gradonačelnika i bez budžeta. Apele građana Mostara i štrajkove radnika Gradske uprave u proteklih trinaest mjeseci niko nije čuo.

«Vijećnici i stranke koje oni predstavljaju izgubili su iz vida činjenicu da su izabrani da služe narodu, a ne vlastitim interesima», rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

U OHR-u ističu da su neki vijećnici otišli veoma daleko u nastojanjima da spriječe funkcioniranje Statuta da bi osigurali vraćanje na administrativnu podjelu grada po etničkom principu.

«Neću trpjeti takvu retrogradnu politiku», rekao je Inzko, naglašavajući da gađani Mostara zaslužuju napredak, a ne nazadovanje.

Poziv Vijeća da se na osnovu bonskih ovlasti produži primjena Odluke o privremenom finansiranju, Inzko je nazvao “neozbiljnim”. Podvukao je činjenicu da je takvu odluku donosio dva puta ranije, u dobroj namjeri, da bi se Vijeću dalo dovoljno vremena da dovede svoju kuću u red.

“Međutim, 401 dan poslije izbora, ništa se nije promijenilo. Sadašnji vijećnici su izgubili poštovanje koje treba da bude dio njihove funkcije. Trenutno razmatram nekoliko opcija i o ovom pitanju ću naredne sedmice razgovarati sa članovima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira”, potvrdio je Inzko.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak