Inzko: Presuda Gotovini neće destabilizirati BiH

Radiosarajevo.ba
Inzko: Presuda Gotovini neće destabilizirati BiH

Specijalni predstavnik Evropske unije za BiH Valentin Inzko izjavio je da presuda Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču za zločine nad Srbima u akciji''Oluja''neće destabilizirati stanje u BiH.
 
Inzko je rekao da mnogi smatraju da je u BiH "dovoljna jedna mala iskra da se sve zapali", ali da je on drugačijeg mišljenja i da je siguran da ta iskra neće biti prvostupanjska presuda hrvatskim generalima u Haagu, stoji na stranici Reci.ba.
 
"Istina, kod Hrvata će ostati ogorčenje i trauma zbog osjećaja da je međunarodna zajednica protiv njih, što je privid i što nije točno", rekao je Inzko za slovensku Pop televiziju.
 
On je rekao da stanje u BiH nije povoljno i da su "političke debate ono što je sada najmanje potrebno BiH".
 
"Umjesto političkih rasprava, BiH su potrebne investicije i napredak", dodao je Inzko.
 
Haški tribunal osudio je 15. travnja hrvatskog generala Antu Gotovinu na 24 godine zatvora, a generala Mladena Markača na 18 godina za zločine nad Srbima u Krajini tijekom i poslije akcije "Oluja"1995. godine. Ivan Čermak oslobođen je svih optužbi.
 
Gotovina i Markač osuđeni su za udruženi zločinački pothvat, ubojstva, progon, pljačku srpskog civilnog stanovništva u Krajini u operaciji "Oluja".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak