Inzko: Napredak u BiH blokiran političkom debatom

Radiosarajevo.ba
Inzko: Napredak u BiH blokiran političkom debatom

Napredak u BiH blokiran je zbog neriješene političke debate, rekao je u ponedjeljak na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU za BiH Valentin Inzko.

Inzko je pojasnio da međunarodna zajednica intenzivno sarađuje sa svojim bh. partnerima kako bi riješili ovu debatu.

Prezentirajući Izvještaj OHR-a za period od 1. maja do 31. oktobra 2009. Inzko je kazao da su "dvostruke konfuzije" uzrok trenutnih poteškoća.

"U Republici Srpskoj postoji konfuzija oko prirode entiteta i prirode države, a u oba entiteta postoji konfuzija u pogledu pravog političkog fokusa", objasnio je Inzko pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Visoki predstavnik je kazao da "rukovodstvo Republike Srpske nije shvatilo da državni i entitetski organi imaju odvojene i posebno definirane mandate i da i jedni i drugi moraju raditi svoj posao bez međusobnog uplitanja".

Republika Srpska je, kazao je, stvorila problem na državnom nivou, a onda kritizirala državu zbog postojanja problema. Istakao je da se "maloj grupi zbunjenih pojedinaca ne može dozvoliti da ignoriraju nade i zajedničke napore miliona građana BiH" te napomenuo da je ove godine u BiH desetine hiljada građana ostalo bez posla zbog svjetske recesije i nedonošenja ključnih zakona, a da "politički establišment ignorira ovu egzistencijalnu krizu u kojoj su se našle stotine hiljada porodica".

Zadatak sa kojim se bh. lideri odmah moraju suočiti, uz međunarodnu pomoć je, objasnio je Inzko, "ispunjavanje ciljeva u oblasti vladavine prava i ekonomskih reformi, rješavanje pitanja državne i vojne imovine, osiguranje kontinuiranog povratka izbjeglica i, gdje je to potrebno, eliminiranje političke opstrukcije u ispunjavanju ovih dejtonskih ciljeva".

Visoki predstavnik je zahvalio Vijeću sigurnosti na odluci da odobri produženje izvršnog mandata EUFOR-a u BiH za koji je rekao da predstavlja "garanciju građanima da međunarodna zajednica neće tolerirati čak ni mogućnost da ponovo dođe do nasilja".

Politička situacija krhka i napeta

Visoki predstavnik navodi da je vojna misija EUFOR ključni faktor sigurnosti u BiH, te ocjenjuje da je politička situacija u BiH krhka i napeta.

U izvještajnom periodu, ocjenjuje Inzko, nije ostvaren napredak po pitanju stvaranja povoljnije poslovne klime.

Visoki predstavnik u izvještaju kritikuje rad Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH za koji kaže da je pod utjecajem negativne političke klime i zategnutih političkih odnosa, te Vladu, Narodnu skupštinu i premijera Republike Srpske Milorada Dodika, uz ocjenu da on podriva autoritet međunarodne uprave u BiH.

Inzko oštro kritikovao Dodika

Inzko u izvještaju ocjenjuje da je Vlada Federacije BiH razjedinjena, slaba, nefunkcionalna i suočena sa socijalnim nemirima zbog zahtjeva MMF-a za smanjenje budžeta.

Kao problem FBiH izdvojen je Mostar zbog nemogućnosti hrvatskih i bošnjačkih političara da se dogovore o uspostavljanju vlasti više od godinu dana nakon posljednjih izbora, prenosi Srna.

Inzko: Zatvaranje OHR-a moguće u januaru

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak