Inzko: Era paralelnih institucija je iza nas

Radiosarajevo.ba
Inzko: Era paralelnih institucija je iza nas

„Kao visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, očekujem da i dalje sarađujem sa svima onima, bez obzira na to da li su učestvovali na jučerašnjem sastanku ili ne, koji su spremni da poštuju Dejton, ladavinu zakona i da rade u okviru institucija ove zemlje te ostvare značajan napredak ka boljoj budućnosti za sve one koji žive u BiH: boljoj budućnosti za Hrvate, za Srbe, za Bošnjake i za Ostale, boljoj budućnosti za građane“, kazao je Valentin Inzko u kontekstu jučerašnje zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru.
 
Ponovio je svoj stav o tome da nijedna stranka ili pojedinac nemaju isključivo pravo da predstavlja bilo koji konstitutivni narod. „Era paralelnih institucija je iza nas“, smatra Inzko.
 
„Ono što je potrebno više nego ikad je iskren dijalog širom političkog spektruma u okviru institucija ove zemlje koje imaju mandat da usvajaju i provode promjene. Era paralelnih institucija je iza nas. Jedino mjesto da se donesu promjene jeste unutar nadležnih institucija ove zemlje“, stoji u Inzkovom saopštenju.
 
Dodaje da je neophodan ekonomski oporavak zemlje i povećanje zaposlenosti, a za takvo što je, kaže, potrebno što prije formirati državne institucije.
 
„Naredne tri i po godine predstavljaju još jednu šansu političke klase Bosne i Hercegovine da pokaže da je u stanju da ostvari budućnost i pozitivne promjene kakve žele građani ove zemlje i da zemlju ponovo dovede na put ka evroatlantskim integracijama“, smatra Inzko.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak