Inzko: Do 27. januara imenovati sudije Ustavnog suda FBiH

Radiosarajevo.ba
Inzko: Do 27. januara imenovati sudije Ustavnog suda FBiH

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko uputio je urgenciju predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru i potpredsjednicima Svetozaru Pudariću i Mirsadu Kebi da bez odgađanja, najkasnije do 27. januara, imenuju dvoje sudija Ustavnog suda FBiH.

Inzko je u dopisu napomenuo da je dvoje sudija iz reda srpskog i hrvatskog naroda, prema ranijem dogovoru, trebalo da budu imenovani još početkom mjeseca, što se nije desilo.

Iako je Inzku obećao da to neće biti problem, Budimir je zakočio cijeli proces, insistirajući na kandidatu Dragici Dragičević, supruzi Draga Dragičevića, njegovog dobrog prijatelja i predsjednika Upravnog odbora Generalskog zbora HVO, tvrdi Dnevni avaz.

Visoki sudski i tužilački savjet BiH je, nakon provedenog konkusa, Dragičevićevu ocijenio sa "dobar", a bolju ocjenu od nje dobilo pet kandidata, javlja Srna.

Ustavni sud FBiH trenutno radi sa pet sudija, koji moraju jednoglasno odlučivati da bi bila donesena odluka u određenom predmetu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak