Inzko: Cijenim Tadićevu inicijativu

Radiosarajevo.ba
Inzko: Cijenim Tadićevu inicijativu

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izjavio je da veoma cijeni podršku BiH i njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu predsjednika Srbije Borisa Tadića i njegovu inicijativu za usvajanje rezolucije o Srebrenici u Skupštini Srbije, piše Fena.

"Kada je u pitanju usvajanje deklaracije o Srebrenici, mislim da bi to bio još jedan važan i veliki korak ka obnovi i uspostavljanju punog povjerenja i pomirenja između dvije zemlje", kazao je Inzko za Večernje novosti.

Inzko je rekao da je srebrenička tragedija neizmjerna, te da bi tim činom Srbija potvrdila svoje novo, evropsko lice.

"Takvim izjavama predsjednik Tadić diže rejting Srbije u međunarodnoj zajednici. Rado se sjećam drugih naroda koji su imali u svojim redovima nekog Willyja Brandta i Nelsona Mandelu. Nažalost, takve se ličnosti rijetko rađaju", rekao je Inzko.

Tadić: Rezolucija je spremna

Podsjećamo, predsjednik srbije je rekao kako će usvajanjem rezolucije o žrtvama u Srebrenici biti učinjen pozitivan etički i vrijednosni iskorak u odnosu na stalnu potrebu društava na Balkanu da žale isključivo svoje žrtve.

Prema njegovim riječima, saosjećanje sa žrtvama iz Srebrenice ni na koji način ne isključuje pravo i obavezu Srbije da se sjeća svojih žrtava, odnosno žrtava koje je pretrpio srpski narod. Naglasio je kako te dvije tragedije "treba razdvojiti".

Šef delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pak nada se da će poslanici u skupštini i građani Srbije prihvatiti inicijativu predsjednika Borisa Tadića o usvajanju rezolucije o Srebrenici, jer je to, kako je istakla, važno za klimu u Srbiji.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak