Inzka naljutila samovolja mostarskih vijećnika

Radiosarajevo.ba
Inzka naljutila samovolja mostarskih vijećnika

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko uputio je pismo svakom članu Gradskog vijeća Grada Mostara, u kojem se navodi da je njihov zaključak da sami sebi produže mandate neustavan!
Isto pismo je stiglo i na adresu Centralne izborne komisije BiH (CIK) u kojem se ističe da je samozvano produženje mandata protivno i presudi Ustavnog suda BiH. 

"Ključni naredni potez je izmjena Izbornog zakona BiH, kojim bi se trebala implementirati određena rješenja po presudi Ustavnog suda. Tek tada, nakon jasno utvrđenih pravila, CIK može raspisati izbore za Gradsko vijeće Grada Mostara", izjavio je za agenciju Fena Suad Arnautović, član CIKBiH.

Podsjećanja radi, Ustavni sud BiH ukinuo je nekoliko članaka Izbornog zakona BiH i Statuta Mostara o održavanju izbora u tome gradu. To je urađeno jer Parlamentarna skupština BiH nije u zakonski određenom roku izmijenila neustavne odredbe zakona oko načina biranja vijećnika, zbog čega ovogodišnji lokalni izbori nisu održani u Mostaru.

Statut Mostara kojim se uređuju i posebna izborna pravila nametnuo je 2004. godine tadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown, javlja Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak