Interview.ba objavio više od 40 priča u okviru projekta "Čitaj više, misli više"

Promotivni tekst

Fondacija Heinrich Boll pokrenula je projekat “Čitaj više, misli više” sa Fondacijom INFOHOUSE početkom aprila ove godine, koji se realizira putem portala Interview.ba. Od tada pa do danas napisano je više od 40 priča o problemila iz pet lokalnih zajednica koje su projektom određen.

Građani i građanke su imali priliku na druženjima s poznatim osobama iz Stoca, Trebinja, Jajca, Bihaća i Sarajeva da ukažu na probleme koji su izraženi u njihovim lokalnim zajednici.

Novinari portala Interview.ba prvo su posjetili Stolac, gdje je moderator druženja bio poznati stolački novinar Nermin Bise.

Dvije škole pod jednim krovom, radovi na putu Stolac-Neum i loš odnos prema romskoj populaciji samo su neki od problema koje su istražili novinari portala Interview.ba, a koje su građani i građanke ovog grada istakli kao važne.

Nakon Stoca, putovanje je nastavljeno za Trebinje. Srednjoškolci ovoga grada govorili su šta im najviše smeta u ovoj lokalnoj sredini, a moderator ovog druženja bio je poznati novinar Radija Slobodna Evropa Nebojša Kolak.

Između ostalog, neuređena okolica grada, odlazak mladih i nedostatak fakulteta, neki su od problema za koje bi mladi Trebinja željeli da budu riješeni.


Nakon Hercegovine, novinari Interview.ba uputili su se ka Jajcu, gdje su sa aktivistkinjom Hanom Kunić i mladima iz ovog grada govorili o problemima njihove lokalne zajednice.

Neki od njih su nepostojanje azila za pse, pokretanje vlastitog biznisa i dvije škole pod jednim krovom.

Svega dva sata i bili smo u Bihaću, gdje smo u opuštenoj atmosferi pričali o problemima koji tište građane i građanke ovog grada. Moderatiorica je bila novinarka RTV USK Aldijana Hadžihajdarević.

Kao jedan od najznačajnijih tema ovogu susreta, a koju su građani porkenuli, bili su svakako migrant i izbjeglice, kojih najviše ima na području ovog grada. Naveli su kako djeca s poteškoćama nemaju skoro nikakvu podršku, ali se i požalili na činjenicu da nemaju pozorišta već godinama.

Posljednja destinacija u okviru ovog projekta bio je glavni grad Bosne i Hercegovine. Građani i građanke su imali priliku govoriti o problemima ove lokalne zajednice s premijerom Kantona Sarajevo Edinom Fortom.

Kao neke od njih naveli su zagađenje zraka, migrante na ulicama, te činjenicu da Sarajevo ne radi ništa kako bi u dogledno vrijeme postalo zeleni grad.

Glavni cilj projekta “Čitaj više, misli više” jeste stvoriti prostor bh. građanima i građankama da se čuje njihov glas, tako što će se razgovarati s njima u lokalnim zajednicama o problemima koji ih tište, a zatim objavljenim pričama potaknuti nadležne da krenu ka rješavanju definisanih problema.

Više priča možete potražiti na www.interview.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak