Institucije ne rade svoj posao kako treba

Radiosarajevo.ba
Institucije ne rade svoj posao kako treba

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir kazao je u emisiji FTV Pošteno da je federalni premijer Nermin Nikšić obrazložio da je za prijedlog za razrješenje osam ministara u Vladi FBiH iz SDA, Narodne stranke Radom za boljitak i Hrvatske stranke prava BiH prvenstvo bio motiviran kršenjem zakletve i blokiranjem rada Vlade, prenosi Fena.

"Premijer je kazao da je to i stav nove koalicije u Parlamentu FBiH koja zahtijeva promjenu sastava vlade da bi se omogućilo da Vlada u cjelosti ima podršku i u Parlamentu," kazao je Budimir.

Premijer FBiH Nermin Nikšić zvanično je od predsjednika Federacije BiH Živka Budimira zatražio smjenu osam ministara u Vladi FBiH iz SDA, Narodne stranke Radom za boljitak i Hrvatske stranke prava BiH.

"Zahtjev za njihovu smjenu će u toku dana ili sutra službeno doći u Ured predsjednika FBiH. Kad ga zaprimim, razmotrit ću ga i sve ću uraditi u skladu s Ustavom FBiH, štiteći ustavni poredak Federacije BiH i interese građana", kazao je Budimir.

Upitan da prokomentira situaciju u vezi Razvojne banke Budimir je odgovorio "nisam pravnik i nisam mjerodavan niti ovlašten davati sud o tome da li je poslovanje u skladu sa zakonom".

"Postoje institucije koje o tome tebaju brinuti," kazao je.  

Za činjenicu da je premijer Nikšić produžio mandat predsjedniku Uprave te banke Ramizu Džaferoviću, kazao je da je takva odluka nevažeća i da je to kršenje zakona.

"S obzirom da je premijer Nikšić u svojstvu predsjednika Skupštine Razvojne banke, a Skupštinu čini Vlada, donio odluku uime Skupštine, a da Skupština nije sazvana, samo logično mogu zaključiti da je takva odluka nevažeća i da je to primjer kršenja zakona, Poslovnika, Statuta, kad je u pitanju Razvojna banka", kazao je.

Na pitanje ne bi li nadležne institucije trebalo da odluče da li je riječ o protupravnoj odluci ili ne, Budimir je odgovorio da "veliki broj problema u FBiH i BiH nastaje uprave zbog toga što nadležne institucije ne rade svoj posao onako kako bi to trebalo da rade".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak