Inspekcijske kontrole kao pritisak na nezavisne medije?

Radiosarajevo.ba
Inspekcijske kontrole kao pritisak na nezavisne medije?


Izvršna vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine na čelu sa premijerom Nerminom Nikšićem odlučila je da se "obračuna s medijima koji neće, niti mogu, niti žele podržavati njegovu stranku i njegovog lidera Zlatka Lagumdžiju", objavljeno je u posljednjem broju Slobodne Bosne.

Inače, inspektori su dobili nalog da krenu u "napad" na Slobodnu Bosnu, Dane, Oslobođenje i TV1, piše SB

"Umjesto da se premijer Nikšić ozbiljno počne baviti svojim poslom, vjerovatno po nalogu lidera i rukovodstva stranke, razradio je „pakleni“ plan (i)legalnog gašenja medija koji nisu pod kontrolom nove koalicione klike na čelu sa liderom Zlatkom Lagumdžijom i Avazovim utemeljiteljem Fahrudinom Radončićem", navodi ovaj list.

Kako Slobodna Bosna saznaje, za ostvarenje tih ciljeva premijer Nikšić, (ne)zvanično je zadužio Finansijsku policiju FBiH i Poreznu upravu FBiH, a čitava operacija trebala bi biti izvedena pod „kišobranom“ Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

Vildana Selimbegović nije iznenađena


Vildana Selimbegović

Ne preispitujući neophodnost inspekcije ili plan kontrole poslovanja u FBiH, portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je Vildanu Selimbegović, glavnu i odgovornu urednicu dnevnih novina Oslobođenje koja nam je kazala kako nije iznenađena da se poseže za ovim metodama – „jer se ne dešavaju prvi put na ovim prostorima“ - ali jeste šokirana da ovakav zahtjev stiže iz stranke koja nosi predznak 'socijaldemokratije'.

Selimbegović nas podsjeća da se posljednjih dana nekolicina dužnosnika Kantona Sarajevo „neargumentovano obrušava na uređivačku politiku Oslobođenja“ i podvlači kako vjeruje kolegi Avdiću (Senad Avdić, glavni i odgovorni urednik Slobodne Bosne, op.a) da se radi o „ispunjenju želja Fahrudina Radončića.“

TV1: Pritisak na klijente



Kontaktirali smo i TV1. Njihov zvanični stav je:

„Kao što je naš program otvoren za sve, tako su i vrata naše kuće otvorena za kontrole i to znaju ljudi iz nadležnih državnih institucija. Poslovanje naše kuće već je bilo  predmetom kontrole i UIO i poreske uprave i smatramo da su redovne kontrole nešto najnormalnije za poslovanje svakog privrednog subjekta.

Što se tiče pritisaka, njih ima i direktno su vezani sa pokušajima miješanja u uređivačku politiku. Posebno je izražen pritisak na naše marketinške klijente, kako bi se spriječila njihova saradnja sa nama. Ali mi im u svemu tome uspješno odoljevamo.“

Nikšić: Želim poboljštati položaj novinara

Od jučer smo, u više navrata, pokušali kontaktirati Federalnu finansijsku policiju, no, press službu nemaju, a do glavnog inspektora je bilo nemoguće doći. Ni Poreska uprava, prema pisanju današnjeg Oslobođenja, nema komentar. Ipak, povodom ovog pisanja danas se oglasio premijer Nikšić koji je izdao saopćenje za javnost u kojem demantira ove navode:

„Ne radi se tu o apsolutno nikakvom napadu na medije i novinare. Naprotiv, riječ je o pokušaju da se poboljša položaj novinara kao radnika, jer je ova profesija danas u BiH jedna od najlošije plaćenih, a radnička prava novinara kontinuirano se krše. Nažalost, pojedini vlasnici medijskih kuća koriste svoje medije kao oružje pritiska na institucije koje bi trebale osigurati poštivanje tih prava, čime se najviše ponižavaju upravo novinari koji u tim kućama rade.“

„Jedina istina u ovoj, ko zna kojoj po redu amaterski montiranoj aferi, jeste da je Vladi Federacije BiH dio radnika TV1 uputio dopis u kojem tvrde da im poslodavac nikako ne uplaćuje doprinose, da plate dobijaju u kovertama, i to nekad u eurima, nekad u dolarima, a nekad u konvertibilnim markama.

Taj sam dopis proslijedio nadležnim institucijama kako bi izvršile provjere, kao što sam to uradio u desetinama drugih sličnih slučajeva i desetinama drugih preduzeća, ispunjavajući, na taj način, svoje ustavne i zakonske obaveze i dužnosti“, kaže se u reagiranju federalnog premijera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak