Inspekcija u Sarajevu upozorila političare: Evo šta je zabranjeno tokom kampanje, kazne do 6.000 KM

2
Radiosarajevo.ba
Inspekcija u Sarajevu upozorila političare: Evo šta je zabranjeno tokom kampanje, kazne do 6.000 KM

Povodom službenog početka predizborne kampanje za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini koji se održavaju 6. oktobra 2024. godine, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo upozorava sve političke partije, koalicije i nezavisne kandidate na obavezu poštivanja propisa kojima je određen postupak i način postavljanja plakata.

Zbog navedenog u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo je formiran poseban tim kantonalnih komunalnih inspektora za vrijeme predizborne kampanje koji će svoje svakodnevno djelovanje usmjeriti na području svih devet općina Kantona Sarajevo uz predviđene oštre sankcije za prekršitelje.

Uzevši u obzir dosadašnju praksu, tokom perioda predizborne kampanje očekuje se nepropisno postavljanje plakata, banera, slobodnostojećih konstrukcija i panoa sa predizbornim porukama stranaka i kandidata, što će uzrokovati dodatno masovno onečišćenje prostora i narušiti urbani izgled grada.

Šarm Baščaršije nastavlja da privlači: Pune ulice starog dijela Sarajeva

Službe komunalnih redara KJKP Rad i KJKP Park će vršiti neposrednu kontrolu komunalne čistoće na terenu, tokom predizborne kampanje i do okončanja izbornog procesa uz pojačanu kontrolu, te će sve uočene nepravilnosti biti sankcionisane od strane kantonalne komunalne inspekcije, koja će utvrđene nepravilnosti sankcionisati u skladu sa Zakonom o komunalnoj čistoći Kantona Sarajevo izdavanjem prekršajnih naloga.

Predviđene novčane kazne za pravne subjekte iznose od 1.000 do 6.000 KM, a za odgovornu osobu u pravnom subjektu od 500 do 2.000 KM.

Danas počinje predizborna kampanja u BiH: 26.000 kandidata i više od 10 miliona eura za izbore

"Naglašavamo da je postavljanje plakata zabranjeno izvan mjesta određenog za tu svrhu, a zabrana se odnosi na stubove javne rasvjete, kontaktne mreže trolejbusa i tramvaja, stabla, trafo-stanice, nadvožnjake, podvožnjake, pasaže, fasade zgrada. Pozivamo sve učesnike predstojeće predizborne kampanje da se suzdrže od nezakonitih radnji uz opasku da se poštivanjem propisa na najbolji način pokazuje ozbiljnost namjera, društveno-politička osviještenost, briga za zajednicu i dobrobit svih stanovnika Kantona Sarajevo. Također pozivamo sve druge nadležne organe i općinske inspekcijske službe da poduzmu dodatne mjere iz svoje nadležnosti na sprječavanju postavljanja, odnosno sankcionisanje i pravovremeno uklanjanje nepropisno postavljenih promotivnih sadržaja", saopćeno je danas, 6. septembra, iz Kantonalne inspekcije.

Inače, predizborna kampanja za lokalne izbore koji se održavaju u BiH počela je danas, a sve o izborima možete pratiti OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak