Inicijativa za provođenje presude "Sejdić i Finci"

Radiosarajevo.ba
Inicijativa za provođenje presude "Sejdić i Finci"

Savjet ministara BiH pokrenuo je danas inicijativu za provođenje obaveza iz presude Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH".

        Ministri su sugerisali Parlamentarnoj skupštini BiH da formira radnu grupu za pripremu materijala za provođenje obaveza iz presude. Ukoliko parlament ocijeni potrebnim, Savjet ministara će delegirati svoje članove u sastav ove radne grupe, saopšteno je iz Savjeta ministara nakon današnje sjednice.

        Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje s ciljem omogućavanja entitetima i Brčko distriktu da građanima propišu dodatne rokove za verifikaciju devizne štednje.

        Ministarstvo finansija i trezora dostaviće ovaj prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.

        Donošenjem ovog zakona Federacija BiH, Republika Srpska i Brčko Distrikt BiH mogu propisati nove, dodatne rokove za podnošenje zahtjeva za verifikaciju devizne štednje u trajanju od najmanje dva mjeseca, s tim da će postupak verifikacije biti završen najkasnije do 31. decembra 2012. godine.

        Donošenje ovog zakona u interesu je vlasnika devizne štednje, koji su iskazali interes za verifikaciju svoje štednje i nakon isticanja ranije definisanih rokova.

        Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, koji će Ministarstvo pravde dostaviti parlamentu na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.
        
        Izmjenama i dopunama Zakona, između ostalog, dodatno su precizirana radna mjesta na koja se državni službenici postavljaju i detaljnije su regulisani poslovi rukovodećeg karaktera, kao i poslovi rukovodilaca institucija i njihovih zamjenika, čije su imenovanje i status uređeni posebnim zakonom.

        Na taj način žele se unaprijediti procedure i prevazići nedorečenosti u postojećim odredbama, koje su identifikovane u postupku primjene Zakona o državnoj službi u institucijama BiH.

        Na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, Savjet ministara usvojio je Strategiju uspostavljanja tima za odgovor na računarske incidente /CERT/ u BiH, čime BiH slijedi preporuke EU o uspostavljanju takvih tijela u svim državama članicama, kao i zemljama potencijalnim kandidatima.

         Postojanje CERT-a BiH ne isključuje mogućnost kreiranja takvih timova na nižim nivoima vlasti u BiH, što će biti neophodno uspostaviti u budućnosti.

        CERT tim sačinjavaju eksperti koji u slučaju ozbiljnijih problema ili napada na računarsku bezbjednost upravljaju i koordiniraju odgovorom na napad, a sve s ciljem zaštite materijalnih dobara i ljudskih života.

        Savjet ministara usvojio je Revidiranu strategiju - Analiza stanja i potreba - prilog uz Strategiju integrisanog upravljanja granicom u BiH i Akcioni plan provođenja Strategije, koji su rađeni u skladu sa relevantnim dokumentom Evropske komisije - inoviranim Smjernicama za integrisano upravljanje granicom na zapadnom Balkanu.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak