Inicijativa o smjeni Vlade odlazi na Ustavni sud

Radiosarajevo.ba
Inicijativa o smjeni Vlade odlazi na Ustavni sud


Sudbina inicijative za izglasavanje nepovjerenja Federalnoj vladi nije konačno riješena ni jučer, 15. februara, nakon vanredne sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Iako je prihvaćena većinom glasova u općem izjašnjavanju Doma u cjelini, u pojedinačnom izjašnjavanju delegatskih klubova tri konstitutivna naroda, nije dobila većinu glasova delegata Bošnjaka koji su pokrenuli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Zato će Ustavni sud FBiH odlučivati je li odlukom o izglasavanju nepovjerenja, prihvaćenom u općem izjašnjavanju Doma, povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjačkog naroda. Ako Sud procijeni da nije, odluka će se smatrati donesenom: tom konstatacijom predsjedavajućeg Radoja Vidovića završena je jučerašnja vanredna sjednica Doma naroda.

Ovakav način glasanja u kojem se klubovi naroda izjašnjavaju pojedinačno, a potom i Dom naroda u cjelini, karakterističan je za proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa kojeg je u ovom slučaju pokrenula većina Bošnjaka.

U Klubu delegata Bošnjaka 12 pojedinaca glasalo je protiv inicijative, a pet za. Ostala dva delegatska kluba konstitutivnih naroda, javila je novinska agencija Fena, odobrila su većinom glasova ovu inicijativu. U hrvatskom Klubu je 15 članova glasalo potvrdno dok jedan bio suzdržan, a u srpskom ih je 14 bilo za izglasavanje nepovjerenja vladi a tri protiv.

Izglasavanje nepovjerenja Vladi inicirala je aktuelna parlamentarna većina u Federaciji - Socijaldemokratska partija BiH, Savez za bolju budućnost BiH, Hrvatska demokratska zajednica BiH i HDZ 1990. Njihovo osnovno obrazloženje je da aktuelna vlada nema podršku većine u Parlamentu. Nova većina na parlamentarnom nivou proglašena je ljetos nakon što je SDPBiH objavio raskid koalicije u BiH sa Strankom demokratske akcije. U Vladi su i nakon toga ostali ministri iz „stare“ koalicije koji su Socijaldemokrati imali sa SDA, Narodnom strankom radom za boljitak i Hrvatskom strankom prava.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH izglasao je 12.  februara  nepovjerenje Vladi Federacije BiH. Poslanici su tada prihvatili i zaključke, koje su predložila četiri kluba koja čine novu većinu, kojim je definisano da Vlada FBiH, kojoj je izglasano nepovjerenje, nastavlja raditi sa smanjenim ovlaštenjima što podrazumijeva ograničavanje rada Vlade samo na neophodne aktivnosti koje obezbjeđuju izvršavanje preuzetih međunarodnih obaveza i one koje su potrebne za funkcionisanje FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak