Incidenti u Bratuncu i Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Incidenti u Bratuncu i Srebrenici

Prilikom današnjeg obilježavanja godišnjice stradanja Srba regije Birač, ulicama Srebrenice i Bratunca šetala je grupa momaka u crnim majicama na kojima se nalazio lik Draže Mihajlovića.

Ova grupa, koja je navodno došla sa Kosova, skinula je zastavu Bosne i Hercegovine sa zgrade Općine Bratunac i pogazila je. Grupa se potom uputila do jednog lokala čiji je vlasinik Bošnjak i vrijeđala ga.

Tokom održavanja duhovne akademije u srebreničkom Kulturnom centru, ista grupa momaka šetala se ulicama Srebrenice i pjevala pjesme neprimjerenog sadržaja. Policija koja je osiguravala duhovnu akademiju u Kulturnom centru u Srebrenici, nije reagirala.

Miladin Dragičević, savjetnik premijera RS-a Milorada Dodika izjavio je da je ogorčen zbog ovih postupaka koji se nisu smjeli dogoditi kada se odaje pošta poginulim ljudima. Neprimjerenu ikonografiju trebalo bi zabraniti.

"Ovo nam nije trebalo, a ova mrlja ide na organizatora skupa u Bratuncu", rekao je Dragičević.

Osudu incidenata u Srebrenici i Bratuncu dao je i Rade Ristović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a koji je prokomentarisao kako ne postoji način da se zabrani bilo kakvo okupljanje i da je zvanični stav Vlade Republike Srpske da njeguje sva spomen obilježja, a za incidente je okrivio organizatora skupa.

Grupa iz Beogradske organizacije "OBRAZ" izazvala novi incident u centru Srebrenice

Ponašanje 20-tak mladića i djevojaka iz beogradske grupe „Obraz“ zaprijetilo je da u centru Srebrenice oko 18 sati izazove sukob, prenosi Fena.

Noseći zastave Srbije, uzvikivali su „Ovo je Srbija“, na šta je reagirala revoltirana grupa Bošnjaka uzvicima „Ovo je Bosna“.Policija je spriječila incident, ali su gosti iz susjedne države nastavili uzvikivati neprimjerene parole, a kasnije su sjeli u putničke automobile i u pratnji policije, napustili grad.

Zulfo Salihović, potpredsjednik Skupštine općine Srebrenica bio je na licu mjesta i za Fenu je izjavio:

„Neprimjereno je da se ovako nešto čuje u Srebrenici. Za ovo su odgovorni organizatori iz našeg grada koji su trebali ovo spriječiti. Bio sam na čelu kolone prekjučerašnjeg „Marša mira 2009.“ i trudio sam se da ne bude nikakvih provokacija tokom našeg pješačenja i prolaska kroz mjesta u kojim žive Srbi. Pomeni na žrtve treba da budu vjerskog, a ne nikako političkog i vandalskog karaktera. Ovo što je uradila grupa „Obraz“ čisti je fašizam i neko od organizatora za ovo treba da odgovara", rekao je Salihović.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak