'Implementacija presude 'Sejdić - Finci' ključna za evropsku budućnost BiH'

Radiosarajevo.ba
'Implementacija presude 'Sejdić - Finci' ključna za evropsku budućnost BiH'

Implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci" od ključnog je značaja za evropsku budućnost Bosne i Hercegovine, ocjenjeno je tokom današnjeg sastanka člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Aziju Hoyta Briana Yeea u Sarajevu, prenosi Anadolu Agency.

Posebna pažnja posvećena je modalitetima angažmana SAD-a u BiH u predstojećem periodu i pitanjima koja treba da budu u fokusu angažmana.

Yee je potvrdio čvrsto opredjeljenje SAD-a da nastave pružati svu potrebnu podršku Bosni i Hercegovini, naročito u procesu pristupanja EU i NATO-u, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Izetbegović je rekao da u fokusu djelovanja treba da budu ekonomske reforme, borba protiv korupcije, smanjenje obima i troškova javne administracije na svim nivoima vlasti u BiH, te pojednostavljenje poslovne regulative i unapređenje uslova i ambijenta za investicije.

Ističući problem visoke stope nezaposlenosti među mladim ljudima u BiH, član Predsjedništva BiH Izetbegović je rekao su od ključnog značaja investicioni projekti koji bi za cilj imali da zaposle mlade ljude, spriječe „odliv mozgova“ iz naše zemlje, te pruže šansu mladim bh. stručnjacima da doprinesu razvoju preduzetništva i povećanju konkurentnosti bh. ekonomije.

Izražena je obostrana spremnost da se u narednom periodu razmotre mogućnosti realizacije upravo takvih projekata uz pomoć SAD-a, naročito Agencije za međunarodni razvoj SAD-a.

Izetbegović je također rekao da u predstojećem periodu akcenat treba staviti na sprovođenje odluka Ustavnog suda BiH, s obzirom da veliki broj tih odluka nije sproveden niti u potpunosti ispoštovan.

Razmijenjena su i mišljenja o implementaciji presude u slučaju Sejdić-Finci i razgovorima koji se vode pod okriljem Evropske komisije, odnosno komesara za proširenje EU Štefana Fulea.

Sagovornici su ocijenili da je implementacija presude od ključnog značaja za evropsku budućnost Bosne i Hercegovine, te da bh. politički lideri treba da ulože maksimalne napore da se u narednim danima postigne dogovor.

Sagovornici su se složili da je potrebno što brže riješiti pitanje knjiženja vojne imovine, kako bi bio aktiviran Akcioni plan za članstvo BiH u NATO.

Razgovarano je i o predstojećem sastanku političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak