Imenovani novi nosioci pravosudnih funkcija

Radiosarajevo.ba
Imenovani novi nosioci pravosudnih funkcija

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH saopštio je danas da je imenovao Tanju Bundalo za sudiju Vrhovnog suda Republike Srpske (RS), Amru Ahmetlić za tužioca Okružnog tužilaštva Doboj i Zorana Bulatovića za zamjenika glavnog tužioca u Okružnom tužilaštvu Banjaluka.

Na poziciju glavnog tužioca Tužilaštva RS imenovan je Mahmut Švraka, koji je do sada obavljao funkciju zamjenika glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva RS, te na poziciju tužioca Vitomir Soldat, koji je bio dosadašnji glavni tužilac Okružnog tužilaštva u Banjaluci.

U Federaciji BiH (FBiH) VSTS je imenovao Editu Rekić-Midžić za sudiju u Kantonalnom sudu u Bihaću, Angelu Pušić za sudiju u Kantonalnom sudu u Mostaru, Adisa Abdića za sudiju u Opštinskom sudu u Bosanskoj Krupi, Vesnu Latinović za sudiju u Opštinskom sudu u Visokom, te Marijana Čobovića i Dženana Hadžiomeragića za sudije u Opštinskom sudu Sarajevo.

Za sudije u u Opštinskom sudu Zenica VSTS BiH imenovao je Almu Bijedić i Jasmina Omanovića, za sudije u Opštinskom sudu Travnik Jasminu Tahirović i Josipa Topića, a Darijo Topić imenovan je za sudiju u Opštinskom sudu u Širokom Brijegu.

VSTS BiH imenovao je i dodatne sudije, i to Huseina Delalića u Kantonalni sud Sarajevo, Šejlu Kamberović-Hadžiefendić u Opštinski sud u Živinicama, Adisa Mehića u Opštinski sud u Travniku, Smaju Šabića u Opštinski sud u Zenici i Šaćira Hadžića u Opštinski sud u Travniku.                 

Imenovani nosioci pravosudnih funkcija na dužnost će stupiti 1. avgusta, izuzev sudije Kantonalnog suda u Mostaru Angele Pušić kojoj mandat počinje 1. septembra. Sve dodatne sudije izabrane su na period od 1. avgusta 2011. do 1. avgusta 2013. godine, saopšteno je danas iz VSTS.

U saopštenju se navodi da je VSTS pri donošenju ovih odluka uzeo u obzir kriterijume poput stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata, stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri, sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obavlja dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje, odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti, ugleda i iskustva na rukovodećim poslovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak