Ilegalnih prijevoznika najviše na sjeveru BiH, uskoro idu na jug

A. I. M.
Ilegalni kombi prijevoznici pedstavljaju samo jedan od problema na bh. cestama. Ipak, ne tako zanemariv.

Glas za suzbijanje crnog biznisa digli su autoprijevoznici s područja Republike Srpske koji, između ostalog, žele izmjene zakona kako bi se registracija takvih vozila omogućila isključivo pravnim licima.

"Na bh. cestama svakodnevno saobraćaju takozvana kombi vozila, putnička do 1+8 sjedišta, koja prevoze putnike i ovdje se ne radi o nelegalnim prijevoznicima (zakon je tačno definirao ko su prijevoznici), već o putničkim vozilima koja obavljaju određenu djelatnost bez potrebnog odobrenja, a to su rad na crno, bez poreskih prijava, bez obaveza penzionom, socijalnom i drugim fondovima“ – ističe za Radiosarajevo.ba Adis Šehić, glavni inspektor pri Ministarstvu komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Najizraženija pojava ovakve vrste prijevoza je u sjevernom dijelu BiH, odnosno na graničnim pijelazima Maljevac, Gradina, Bosanski Šamac i Bosanski Brod.

"Najprisutnija pojava ovakve vrste prijevoza je u sjevernom dijelu BiH gdje se prijevoznici uglavnom registruju petkom na ulazu, a nedjeljom na izlazu. Tačan broj nije moguće utvrditi a Inspektorat raspolaže sa brojkom od cca 200-300 vozila. U ljetnom periodu ova vrsta prijevoza je izražena prema jugu odnosno prema moru“, pojašnjava Šehić.

Granični prijelaz Maljevac (Foto: Radiosarajevo.ba)

 Takve vrste prijevoza, osim što otežavaju rad legalnim prijevoznicima, ponajviše spuštajući cijenu usluga, mogu izazvati i druge teže posljedice.

"Zakon o radnom vremenu i obaveznim odmorima mobilnih radnika je tačno propisao vrijeme vožnje i obavezne odmore vozača. Vozači koji obavljaju ovu vrstu prijevoza ne podliježu pravilima ovog zakona te obično voze više nego je to propisano. Kao posljedica toga mogu se javiti saobraćajne nezgode s težim tjelesnim povredama i smrtnim ishodima. Takvi slučajevi su već evidentirani na cestama BiH i Europe", ističe inspektor.

U cilju suzbijanja ovog problema Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine pokrenulo je inicijativu za izmjene zakona koje bi u najmanju ruku umanjile brojnost ilegalnih kombi prijevoznika.

"Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine je u prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu predvidjelo rješenje za suzbijanje ovog vida prijevoza na način da je propisao kaznene odredbe u vršenju istog. Predviđene kaznene odredbe za prekršioce su se kretale od 2.000-5.000 KM. Nažalost, izmjene tog zakona nisu prošle u Domu naroda BiH prošle godine, ali je Ministarstvo u toku ove godine ponovo pokrenulo inicijativu za izmjene spomenutog zakona te se nadamo pozitivnom ishodu“, zaključuje Šehić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak