Ilegalna sječa stabala: BiH izgubila više od milion KM

Radiosarajevo.ba
Ilegalna sječa stabala: BiH izgubila više od milion KM

Ne pljačka se država samo u kancelarijama nego i usred šumske zabiti, a takav oblik kriminala prigrlio je niz brdsko-planinskih predjela i u Kantonu Sarajevo (KS).

Tako je na području općine Hadžići, prema tvrdnjama šumara, samo u prošloj godini posječeno više od 6.000 kubnih metara šume, vrijednosti od 780.000 KM, piše današnji Dnevni avaz, a prenosi Fena.  

Ilegalna sječa stabala drastično je povećana i ove godine. Šumari su samo u osam mjeseci ove godine evidentirali da je na ovoj općini posječeno više od 3.000 kubnih metara drva i "izgubljeno" skoro 390.000 KM

Ekipa Dnevnog avaza obišla je neka od mjesta gdje je na stotine kubika šume "nestajalo" preko noći. 

Hadžićanin Esad Muhibić rekao je da su velike sume novca nestale usred bukove šume u mjestu između Oštrika prema selu Koščani. 

"Niko se ne brine gdje nestaje toliki novac. Šumokradice to rade zato što ih nadležni iz Kantonalne uprave, kao i iz same Općine, štite. 

Samo ovdje, u Oštriku, sasječena su sva stabla na površini od 500 kvadratnih metara. Danima se trebala sječi šuma, jer je to velika površina. Iako smo upozorili nadležne na to, šumari su napisali uredne izvještaje, niko nije reagirao. Uzme li se u obzir da kubik košta 130 KM, samo na ovom lokalitetu vrijednost uništenog šumskog bogatstva je skoro 65.000 KM", kaže Muhibić. 

Ilegalna sječa šume zabilježena je i u mjestu Ormanj, gdje je posječeno više od 100 kubika jelove šume, stare više od 30 godina. 

"Sakaćenja" šume, kako tvrdi Muhibić, nije pošteđeno ni područje oko planine Igman. 

"Sve češća sječa šume evidentirana je i na Igmanu. Lani je u noćnim satima posječeno od 300 do 400 kubika. Ako se ovim tempom nastavi sječa šume pred očima vlasti, za koju godinu gledat ćemo ogoljena brda i uništene prirodne resurse. Nadležni neće da reagiraju, jer su oni mjesečno 'dobri' hiljadu maraka na kafu", dodao je Muhibić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak