Ihsanoglu pozvao BiH na punopravno članstvo u OIC-u

Radiosarajevo.ba
Ihsanoglu pozvao BiH na punopravno članstvo u OIC-u

 

Bosna i Hercegovina treba postati punopravni član Organizacije  islamske konferencije (OIC) i  iskoristiti sve mogućnosti koje pruža OIC, poručio je nakon susreta u Sarajevu sa članovima Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i Bakirom Izetbegovićem generalni sekretar OIC-a Ekmeleddin Ihsanoglu.

Izetbegović je istakao da je glavna tema razgovora bila politička situacija u BiH i regiji. Izrazio je zahvalnost Ihsanogluu na svemu što je OIC uradio za BiH: „Informirali smo cijenjenog gosta o političkoj situaciji u BiH i regionu, a zatim smo se fokusirali na mogućnost proširenja ekonomske saradnje OIC-a i BiH. Pitao sam profesora kakve su njegove mogućnosti da BiH dobije ekonomsku podršku, jer već 19 godina ima status posmatrača u OIC-u.“

„Podsjetio nas je da OIC nije religiozna organizacija samo islamskih zemalja, već da su u njoj posmatrači zemalja poput Rusije, Srbije, Crne Gore, da su redovne članice zemlje sa većinski kršćanskim stanovništvom i da su te zemlje dobile ogromnu pomoć OIC-a. OIC ne stavlja nikakve posebne uslove za članstvo, za razliku od Evropske unije i NATO-a“, kazao je Izetbegović, te dodao da je Ihsanoglu obećao pomoći BiH ukoliko se odluči postati punopravnom članicom.

Izetbegović je otkrio da je Ihsanoglu predložio akreditovanje ambasadora BiH u Rijadu za ambasadora u OIC-u, ukoliko već BiH ne može biti punopravna članica, kao što je to uradila Rusija, javila je agencija Anadolija (AA).

BiH treba pomoć. Ne hiljaditi, već desethiljaditi dio investicija islamskog svijeta bi stigao i u BiH. Nama su potrebne investicije u poljoprivredu, mala i srednja preduzeća i njih možemo lako dobiti iz zemalja koje su članice OIC-a“, rekao je Izetbegović.

Generalni sekretar OIC-a Ihsanoglu istakao je da je OIC druga najveća međunarodna organizacija u svijetu, odmah nakon Ujedinjenih nacija. Dodao je da se u OIC-u ne nalaze samo zemlje članice i one sa statusima posmatrača, već i niz aktivista.

 

Mi u OIC-u imamo veliko divljenje prema ovoj zemlji, pogotovo prema njenom karakteru, zemlji koja ima multikulturalnost, a pogotovo se divimo njenom naslijeđu mira koji je ovdje postojao vijekovima. Ovu priliku želimo iskoristiti da ohrabrimo međunarodnu zajednicu da prevaziđe svoje razlike i da se ujedini u pružanju pomoći ovoj zemlji da prevaziđe sve moguće probleme. Rukovodstvo u ovoj zemlji želimo ohrabriti da prevaziđe svoje razlike, kako bi sve išlo u korist BiH. Mi u OIC-u smo spremni da podržimo ovakve napore u svakom pogledu“, poručio je Ihsanoglu i najavio bolju budućnost u razvijanju odnosa između BiH i OIC-a.

Generalni sekretar OIC-a tokom dana sastat će se još sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiHVjekoslavom Bevandom, ministrom vanjskih poslova Zlatkom Lagumdžijom, reisu-l-ulemom islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem, a održat će predavanje studentima Univerziteta u Sarajevu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak