IFC finansirao žene poduzetnice u BiH sa četiri miliona eura

Radiosarajevo.ba
IFC finansirao žene poduzetnice u BiH sa četiri miliona eura

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svjetske banke, danas je u Sarajevu potpisala ugovor s Mikrokreditnom fondacijom MI-BOSPO kojim je odobrila kreditnu liniju u visini do četiri miliona eura.

Kredit Međunarodne finansijske korporacije je osmišljen kao podrška uspješnom programu mikrokreditiranja MI-BOSPO-a, koji podržava žene poduzetnice sa slabim ili nikakvim pristupom formalnom finansijskom sistemu, saopćeno je iz Boram marketinga.

„Ovaj kredit će nam omogućiti finansiranje žena koje su već naši klijenti, ali naravno i onih koje će to tek postati. Prosječan zajam iznosi 2000 KM, stoga mislim da ćemo s 4 miliona eura pomoći mnogim ženama u BiH", izjavila je Nejira Nalić, direktorica MI BOSPO-a.

Mikrofinansiranje igra važnu ulogu u ublažavanju siromaštva i otvaranju radnih mjesta u Bosni i Hercegovini.

IFC podržava Mikrokreditnu fondaciju Mi-BOSPO još od 2006 godine.

"Zadovoljstvo nam je sarađivati sa MI-BOSPO-om u rješavanju finansijskih potreba žena poduzetnica u Bosni i Hercegovini. Očekuje se da će se ovim sredstvima omogućiti dodatna likvidnost u cilju pružanja podrške kreditnom programu MI-BOSPO-a. Mikrofinansiranje je od presudne važnosti za ublažavanje siromaštva tokom aktuelne krize, jer su mnoge žene, nakon rata, jedine koje ostvaruju prihode za svoju porodicu", izjavio je Shahbaz Mavaddat, direktor IFC-a za južnu Evropu i centralnu Aziju.

Žene sačinjavaju skoro 52 posto radne populacije zemlje, ali njihova stopa učešća u radnoj snazi je samo 43 posto. Ovom investicijom daje se značajan doprinos smanjenju siromaštva te se procjenjuje da će do kraja 2011. godine, MI-BOSPO biti u moguċnosti odobriti kredite za oko 3.000 žena poduzetnica.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak