Identificirano 11 žrtava: Prah Vildaninih kostiju

Radiosarajevo.ba
Identificirano 11 žrtava: Prah Vildaninih kostiju

 

Moja Vildana trebala je u septembru 1992. godine krenuti u prvi razred, ali su je u smrt odveli dušmani. Danas (jučer, op. a.) sam ovdje došao da vidim šta su od nje našli u jezeru Perućac, da je mogu sahraniti.

Ovako počinje svoju priču Šaćir Zukić, amidža malene Vildane, iz Višegrada koji je jučer došao u mrtvačnicu u Visokom da identificira svoju bratičnu, piše Avaz.

Identificirano je 11 žrtava iz Višegrada i Srebrenice. Među njima su Fadila Bošnjak, Nura Čanto, Ševka Selman, Aziz Alić, Delveta Branković, Kasil Hasić, Šaćir Nuhanović, Vezima Hasečić, Nihad Ibišević, Vildana Zukić i Nedžad Mulagić.

Međutim, Šaćir i njegova supruga Vezira nisu imali priliku u mrtvačnici vidjeti nijednu kost od malene Vildane. Njima je jučer pokazana malena epruveta u kojoj je bilo nekoliko grama praha od Vildaninih kostiju. Patolog sudske medicine dr Hamza Žujo pokušao je objasniti Šaćiru zašto nema posmrtnih ostataka djevojčice Vildane, jer su samo našli sićušnu koščicu glave koja je morala biti upotrijebljena za DNK analizu.

Šaćir nije mogao ništa reći, nijemo je posmatrao epruvetu koju će 25. maja spustiti u mezar u Višegradu, odakle je mala Vildana. Suze su mu navirale na oči, a tihi plač čuo se u mrtvačnici: „Ubili su Vildanu, njenog oca Džemala, majku Subhiju i brata Alena od deset mjeseci. Alena još nismo našli, a vjerovatno nikad ni nećemo, jer je Drina sve odnijela. Brata i snahu sam sahranio.“

U Visokom je jučer bio i Remzo Hasečić, koji je došao da identificira suprugu Vezimu Hasečić, čija je nađena samo jedna kost noge. „Šta da vam kažem. Prošle godine sahranio sam kćerku Almu, koja je imala deset godina, i sina Nermina, kojem je bilo 14 godina.“

Među žrtvama u jezeru Perućac bio je i sedmogodišnji Nihad Ibišević, kojeg je došla identificirati sestra. „Našli su samo jednu kost, ali neka znamo da je to on, da ga možemo sahraniti. Nihad je zvjerski ubijen zajedno s našom 11-godišnjom sestrom Indirom i majkom. Indiru još nismo našli, dok smo majku ukopali prošle godine. Nihada ćemo sahraniti 25. maja, kada je planirana kolektivna dženaza u Višegradu“, kaže Senada Mulić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak