Idealno bi bilo da se Bošnjaci i Srbi dogovore

Radiosarajevo.ba
Idealno bi bilo da se Bošnjaci i Srbi dogovore

Kandidat za načelnika Srebrenice ne smije biti neko ko negira genocid
koji je počinjen, izjavio je Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, govoreći o predstojećim lokalnim izborima. 

Inzko nije htio decidirano najaviti hoće li Ured visokog predstavnika poduzimati bilo kakve mjere na osnovu bonskih ovlasti

„Idealan ishod bio bi dogovor između Bošnjaka i Srba. Kada bi se to desilo, bio bi to ogroman uspjeh u kontekstu doprinosa procesu pomirenja u ovoj zemlji. Ne zaboravimo da su se svi 2008. dogovorili da je Srebrenica posebno mjesto koje zaslužuje posebnu pažnju. Srebrenica i danas ostaje posebno mjesto koje zaslužuje našu pažnju, to se nije promijenilo",  naveo je Inzko u intervjuu za "Dnevni avaz", prenijela je novinska agencija Fena.

Mišljenja je da svi ljudi u BiH i međunarodna zajednica, imaju zajedničku odgovornost da osiguraju da se zločini koji su tamo počinjeni nikada više ne ponove i da srebreničke žrtve ne budu zaboravljene. 

"Iz poštovanja prema njima, svi mi, Bosanci, Hercegovci i stranci, moramo se obavezati da ćemo to osigurati. Sve drugo značilo bi nepoštivanje žrtava i njihovih porodica", rekao je Inzko. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak