ICTY: Završne riječi na suđenju za genocid u Srebrenici

Radiosarajevo.ba
ICTY: Završne riječi na suđenju za genocid u Srebrenici

Završne riječi optužbe i odbrane na suđenju sedmerici oficira Vojske Republike Srpske, optuženih za genocid i zločine protiv čovječnosti u Srebrenici, obilježiće naredne dana u Haškom tribunalu.

Tužilac Peter McCluskey završne argumente počeće da izlaže u srijedu, 2. septembra, na kraju procesa koji traje od sredine jula 2006. Sudsko vijeće, kojim predsjedava Carmel Agius s Malte, saslušavaće završne argumente tužilaca i branilaca u narednih desetak dana.

Za genocid nad više od 7.000 srebreničkih Bošnjaka u julu 1995. optuženi su penzionisani oficiri VRS Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Vinko Pandurević, Drago Nikolić i Ljubomir Borovčanin, a za zločine protiv čovječnosti generali Radivoj Miletić i Milan Gvero.

U kritično vrijeme, Popović je, u činu potpukovnika, bio načelnik za bezbjednost Drinskog korpusa VRS; potpukovnik Beara je istu dužnost obavljao u glavnom štabu VRS-a, a Drago Nikolić je bio glavni oficir za bezbjednost u Zvorničkoj brigadi VRS-a.

Komandat te brigade bio je Pandurević, a Borovčanin je tokom srebreničke operacije zapovjedao specijalnom policijom RS-a. Generali Miletić i Gvero bili su pomoćnici komandanta VRS-a Ratka Mladića.

Pred Haškim tribunalom dosad je zbog saučesništva u genocidu u Srebrenici pravosnažno osuđen na 35 godina zatvora jedino general Radislav Krstić, tadašnji komandant Drinskog korpusa VRS-a.

beta/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak