ICTY: Ratko Mladić nije u bolnici

Radiosarajevo.ba
ICTY: Ratko Mladić nije u bolnici

Glasnogovornica Haškog tribunala (ICTY) Nerma Jelačić izjavila je u četvrtak da su netačni navodi da je Ratko Mladić u holandskoj bolnici Bronovo i objasnila da zasad ne može da iznosi detalje o zdravlju tog haškog optuženika.
 
- Mogu da potvrdim da on nije napustio zatvorski kompleks u  Scheweningenu. U skladu s pravilima Tribunala, ne mogu da javno iznosim detalje vezane za zdravlje bilo kog od optuženih, navodi Jelačić u saopćenju.
 
Prema pravilima Tribunala, sekretarijat suda čuva kao povjerljive informacije o zdravstvenom stanju optuženih sve dok optuženi ne odobri da se takvi detalji objave ili dok sudsko vijeće ne naloži njihovo objavljivanje.
 
- Mogu samo da ponovim da sekretarijat omogućava svim optuženicima najbolju moguću zdravstvenu zaštitu i medicinski tretman, kada je to potrebno, istakla je Jelačić.
 
Pravila suda predviđaju da bilo koja situacija u kojoj prijeti opasnost po život mora da bude prijavljena sekretarijatu, a takvo nešto nije prijavljeno u vezi s Mladićem, navedeno je u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak