I Tužilaštvo BiH traži izručenje Divjaka

Radiosarajevo.ba
I Tužilaštvo BiH traži izručenje Divjaka

Nakon lišenja slobode Jovana Divjaka u Austriji, Tužilaštvo BiH je putem Ministarstva pravde BiH uputilo prijedlog za donošenje molbe za izručenje Divjaka pravosuđu BiH s obzirom na to da je Tužilaštvo BiH nadležno za procesuiranje krivičnih djela ratnih zločina počinjenih na teritoriji BiH za koja su osumnjičeni državljani BiH, saopćeno je iz tog tužilaštva. 
 
Ovaj zahtjev temelji se na činjenicama da je u Tužilaštvu BiH, u Posebnom odjelu za ratne zločine, u radu predmet koji se odnosi na događaje u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, da je u tom predmetu donesena naredba o provođenju istrage protiv više osumnjičenih, te da su predmeti ratnih zločina koji su se desili u BiH i gdje su osumnjičeni državljani BiH u nadležnosti pravosuđa BiH. 
 
Glavni tužilac Milorad Barašin je danas oko 13 sati telefonski je razgovarao s Harisom Hrlom, ambasadorom BiH u Austriji, te se interesovao za detalje u vezi sa sinoćnjim događajem. Tužilaštvo BiH pažljivo prati sva dešavanja koja se odnose na ovaj događaj s obzirom na to da se radi o predmetu koji je u radu u Tužilaštvu BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak