I opozicija na protestima

Radiosarajevo.ba
I opozicija na protestima

Javno okupljanje protiv "betoniranja" jedne od posljednjih zelenih površina u centru Banje Luke održano je i večeras, osmi dan zaredom, prenosi Fena.

Podršku nezadovoljnim građanima koji protestuju su dali i pojedini poslanici opozicionih stranaka, SDS-a i PDP-a, koji su došli ispred prostora na kojem je investitor Grand trade počeo izgradnju velikog stambeno-poslovnog objekta.

Osim izražavanja nezadovoljstva zvižducima i uzvicima negodovanja, demonstranti nisu zaustavljali kamione koji su izlazili iz ograđenog prostora već pretvorenog u gradilište.

Kao i ranijih dana, među okupljenim građanima Banje Luke bio je i predsjednik Centra za životnu sredinu Miodrag Dakić, koji je danas bio pozvan u policiju na informativni razgovor iako je Svjetski dan zaštite životne sredine.

"Umjesto da danas pričamo o tome kako zaštititi životnu sredinu, kako postići održivi razvoj, kako građani mogu pomoći vlastima i jedni drugima da stvorimo okruženje koje će biti zdravo za buduće generacije, imamo ovakve situacije da se aktivisti privode na informativni razgovor", kazao je Dakić.

On je u izjavi novinarima naglasio da razgovor u policiji nije bio neprijatan, te da su od njega tražili informaciju ko je organizator protesta.

"Ja im tu informaciju nisam mogao dati, jer organizatori su svi oni koji dolaze na ove skupove", rekao je Dakić i dodao da je okupljanje organizirano putem društvene mreže.

On kaže da su u policiji kazali da će od danas početi da primjenjuju Zakon o javnom okupljanju, te "da bi bilo dobro da nadležni obavijeste građane o tom zakonu, odnosno koja su im prava, šta smiju da rade, a šta ne".

Iznio je stav da ovakvi protesti ne bi smjeli biti zabranjeni jer prije svega upućuju na to da određene političke strukture pogoduju nekim privatnim interesima i na taj način krše zakon i uništavaju društvenu imovinu kao što je ova zelena površina.

Policija je i večeras bila na mjestu okupljanja, ali kao ni do sada nisu reagirali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak