Hrvatski kanaderi stižu u pomoć, požari i dalje prijete

Radiosarajevo.ba
Hrvatski kanaderi stižu u pomoć, požari i dalje prijete

Hrvatski kanaderi bi se sutra trebali uključiti u gašenje požara na Prenju, u opštini Jablanica, pišu Nezavisne. Dva kanadera obezbijeđena su putem međunarodne pomoći, najavio je danas Samir Agić, pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spasavanje.
 
Požar iznad Jablanice izbio je prije osam dana. U njegovo gašenje od subote je bio uključen helikopter Oružanih snaga BiH, što su u opštini Jablanica, koja je juče proglasila stanje elementarne nepogode, ocijenili nedovoljnim i zatražili pomoć helikoptera i kanadera, koje u regiji ima samo Hrvatska.

Vijeće ministara BiH je sinoć jednoglasno odlučilo da podrži zahtjev lokalnih vlasti i Ministarstva sigurnosti te je zatražilo međunaordnu pomoć u gašenju vatrene stihije koja neposredno ugrožava četiri naselja.

"BiH neće platiti upotrebu ovih kanadera, jer će to biti regulisano kroz finansijski sistem Evropske unije, jer je Hrvatska sada njena članica. Podsjećam da nam ni ranijih godina Hrvatska nije tražila da platimo kada su njeni kanaderi gasili vatru u Hercegovini", rekao je Agić napominjući da jednodnevna upotreba jednog kanadera sa svim troškovima košta oko 20.000 eura i da vjeruje da će požar u Jablanici za jedan dan moći biti ugašen.

Iako je međunarodna pomoć zatražena preksinoć, kanaderi juče nisu mogli biti na raspolaganju jer je bilo potrebno zadovoljiti i ispoštovati sve sigurnosne propise i procedure EU.

"Hrvatski avioni bi sutra trebali vodu zahvatati sa Jablaničkog jezera. Da bi to sve proteklo sigurno, moramo 'raščistiti' to područje, da nema čamaca i ljudi, moraju biti isključeni sa napajanja svi kablovi za prenos struje", istakao je Agić.

Prema informacijama s terena, danas je, uz helikopter OS, vatru gasilo osam vatrogasaca i 127 građana Jablanice. U podnožju Prenja, na Draganjskoj planini, vatra prijeti naseljima Ravna, Dragan selo, Bijela i Tretišće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak